Minder rechtsbijstand voor asielzoekers

07 nov, 2017 | Advocaten
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Op dit moment hebben asielzoekers die naar Nederland komen direct recht op hulp van een advocaat zodra zij een asielprocedure starten. Als het aan het nieuwe kabinet ligt gaat dit veranderen en krijgen asielzoekers minder rechtsbijstand.

Advocaat na afwijzing

Het plan is om asielzoekers voortaan pas een advocaat te laten inschakelen als zij voor de eerste keer zijn afgewezen. Deze advocaat kan dan de verdediging op zich nemen. Het kabinet wil dit doorvoeren om de druk op de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te verminderen. Daarnaast hebben zij het idee dat Nederland door deze regeling minder aantrekkelijk wordt voor vluchtelingen.

Positief en tevreden over advocaat

Veel asielzoekers zijn juist heel erg blij met de advocaat die hen hielp toen zij in Nederland kwamen. De advocaten geven hen hoop en zorgen ervoor dat het de vluchtelingen lukt om persoonlijke informatie te delen. Deze hulp in de eerste dagen is heel belangrijk.

Afschaffen

Toch wil het nieuwe kabinet deze eerste hulp afschaffen. “De kans is groot dat een advocaat, misschien ongewild, het verhaal van de asielzoeker manipuleert. Ik denk dat het goed is als asielzoekers zuiver de procedure ingaan. Dat iemand eerst zijn eigen verhaal doet zonder hierin beïnvloed te worden”, zo zeg VVD Kamerlid Malik Azmani.