Is een mislukte sliding een strafbaar feit?

03 feb, 2020 | Geen categorie
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Op het voetbalveld kan het er soms hard aan toe gaan. Maar wat als je hier letsel aan overhoudt? Wie is hiervoor aansprakelijk?

Zware mishandeling

In 2004 ging het bij Go Ahead flink mis. Nog altijd heeft men het over een ‘horrortackle’ als het gaat over aanvaller Niels Kokmeijer. Bij deze tackle liep hij een dubbele beenbreuk en een slagaderlijke bloeding op. Zijn carrière was in één klap voorbij. De dader was een speler van Sparta. Deze Sparta-speler moest voor de rechter verschijnen en werd veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor zware mishandeling.

Amateurvoetbal

Ook in het amateurvoetbal gaat het soms flink mis. Zo stond er onlangs een voetballer voor de rechter die nietsvermoedend schuin van achteren een sliding inzette om de bal van de tegenstander af te pakken. Hij weet de bal te raken, maar raakt ook het been van de tegenstander. Deze blijft liggen met een dubbele beenbreuk. Ondanks dat het natuurlijk nooit de bedoeling van de voetballer is geweest om de ander met een beenbreuk op te zadelen, heeft hij dit risico wel genomen door de sliding van achteren en van behoorlijk dichtbij in te zetten. Daarom werd ook deze voetballer veroordeeld. In dit geval voor mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. De voetballer krijg een taakstraf van 100 uur opgelegd. Een potje voetbal is dus niet zonder risico!