Doe je aangifte bij de politie van een misdrijf, dan word je voortaan beter beschermd. Om de bescherming van slachtoffers te verbeteren en te voorkomen dat iemand in korte tijd weer slachtoffer wordt hebben de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en Slachtofferhulp Nederland de handen ineen geslagen.
Intimidatie, wraak of vergelding
Als iemand aangifte doet is het aan de agenten om in te schatten hoe groot de kans is op intimidatie, wraak of vergelding. Is hier sprake van dan kan de politie de adresgegevens van het slachtoffer afschermen of de verdachte een contactverbod opleggen. Is het slachtoffer minderjarig of is er sprake van huiselijk geweld, dan komt er altijd extra bescherming.
Slachtoffer centraal
Het doel van deze nieuwe werkwijze is om het slachtoffer nog meer centraal te stellen. “De nieuwe aanpak biedt betere bescherming en begeleiding waar dat nodig is. Dit kan veel extra leed voor slachtoffers voorkomen. Eén keer slachtoffer zijn is al erg genoeg”, zo zegt minister Sander Dekker van Rechtsbescherming. Om de nieuwe aanpak te laten slagen zijn meer mensen nodig. Er zijn vooral mensen nodig om in te schatten of bescherming inderdaad nodig is. Hiervoor is door Justitie extra geld vrijgemaakt om extra personeel hiervoor in dienst te nemen. Het gaat hierbij om 124 fulltime banen.