Houd jij je netjes aan de gestelde coronamaatregelen? Ik hoop het wel! Houd jij je niet aan de anderhalve meter afstand, dan kun je daarvoor een fikse boete krijgen. 390 euro om precies te zijn. Veel geld. Maar wist je dat je ook meteen een aantekening krijgt op je strafblad?

Strafbaar

De regels die de overheid in het leven heeft geroepen om iedereen veilig te houden, zijn er niet voor niets. Houd jij je niet aan deze regels dan ben je strafbaar. Zorg er dus voor dat je de anderhalve meter afstand in acht neemt. Doe je dit niet, dan zul je hoogstwaarschijnlijk in eerste instantie een waarschuwing krijgen. De politie maakt hier een aantekening van. Ga je binnen een jaar nog een keer de fout in, dan kun je alsnog een boete verwachten.

Strafblad

Wat veel mensen zich niet beseffen, is dat het niet bij een boete blijft. Krijg je een coronaboete, dan komt er ook meteen een aantekening op je strafblad. Dit kan flinke gevolgen hebben, bijvoorbeeld als je op zoek bent naar een baan. Mocht er voor jouw nieuwe baan een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig zijn, dan kan deze aantekening roet in het eten gooien. Zo’n strafblad aantekening blijft vijf jaar staan en krijg je alleen als je achttien jaar of ouder bent. Al met al nog een goede reden om afstand te houden!