Harde muziek grootste ergernis bij buren

01 jul, 2020 | Buren, Corona
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Door de coronacrisis zijn we veel meer thuis. Veel mensen werken thuis en de kans is groot dat veel mensen ook besluiten om de zomervakantie in de achtertuin te vieren in plaats van op een camping in Frankrijk. Dit betekent wel dat we meer last van elkaar zullen hebben. Er is voorspeld dat het aantal burenruzies komende maanden flink zal oplopen. Maar waar ergeren we ons nou het meest aan als het om de buren gaat? De Nationale Adviesbalie deed een onderzoek. De conclusie is duidelijk. Harde muziek irriteert ons het meest!

Harde muziek

Te harde muziek is ergernis nummer 1 bij de respondenten van het onderzoek naar burenoverlast van De Nationale Adviesbalie. Stel je voor… De kinderen liggen in bed en na een lange dag kun je eindelijk met een glas wijn in de tuin gaan zitten. Dan besluit de buurman om eens even lekker naar Metallica te luisteren met het volume op 10. Het duurt niet lang voor de jongste weer voor je neus staat. Heel vervelend. Een andere situatie. Je werkt al maanden thuis. Dat gaat op zich heel goed. Tot het moment dat de buurvrouw, die normaal gesproken zelf ook gewoon aan het werk is, vakantie krijgt. Ze blijf thuis dit jaar en besluit lekker met een muziekje in de tuin te gaan zitten. En dan met het volume net even te hard. Daar gaat je concentratie! Niet zo gek dat dit soort situaties voor burenruzies kunnen zorgen. Ook uit het onderzoek van De Nationale Adviesbalie bleek dat harde muziek de belangrijkste ergernis van veel mensen is. Van de 667 mensen gaf maar liefst 30 procent (199 mensen ) aan dat zij zich hier het meest aan irriteren.

Gillende kinderen

Toch is de kans groot dat ergernis nummer 2 deze zomer een groter probleem gaat worden. Waar ouders met kinderen er in de vakantie toch meestal op uit trekken, zullen zij dit jaar veelal thuisblijven. Dit betekent dat de kinderen zich thuis zullen moeten gaan vermaken. Met een zwembad in de tuin en een flinke voorraad waterballonnen is dat goed te doen, maar de kans is wel groot dat hierdoor meer ergernissen gaan ontstaan. Op dit moment ergert 18 procent van de respondenten zich groen en geel aan de gillende kinderen van de buren. Waarschijnlijk zal in de loop van de vakantie dit aantal flink gaan oplopen. Thuiswerken wordt toch een stuk lastiger als er onder je raam een watergevecht wordt gehouden.

Verbouwen

Doordat we dit jaar minder geld kwijt zijn aan de vakantie zullen veel mensen ervoor kiezen om hun huis aan te pakken. Dit betekent dat er meer verbouwingen gaan plaatsvinden en ook dat brengt natuurlijk de nodige overlast met zich mee. Herrie, rotzooi, containers en vrachtwagens in de straat zullen voor de nodige irritaties zorgen. Daarbij helpt het natuurlijk niet dat er meer mensen thuis zijn die zich hier aan kunnen irriteren. In totaal geeft 8 procent van de respondenten aan zich te irriteren aan verbouwingen van de buren.

Andere irritaties

Andere zaken die ons irriteren zijn overlast van huisdieren (17 procent), rotzooi om het huis (11 procent), overhangend groen (8 procent) en parkeerproblemen (8 procent). Ook deze irritaties zullen oplopen naarmate we met z’n allen meer thuis zijn.

Wat te doen?

Wat kan je doen als je je ergert aan de buren? Het belangrijkste is om hier met je buren over te praten, Laat de buren op een vriendelijke manier weten waar je last van hebt en bekijk samen of er een oplossing te vinden is. Ontstaat er ruzie, dan kan buurtbemiddeling hierbij helpen. Loopt het echt uit de hand, dan kun je eventueel een advocaat inschakelen om je hierbij te helpen, maar laten we hopen dat dat niet nodig is. Het is vooral belangrijk om deze zomer wat meer rekening met elkaar te houden. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje dus laten we er samen het beste van maken!