In 2021 verhoging alimentatie met 3 procent

22 okt, 2020 | Relaties en kinderen
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Ieder jaar worden zowel de kinder- als de partneralimentatie een beetje hoger. Ze worden aangepast aan de loon- en prijsstijgingen in Nederland. Dit heet de indexering. Vanaf 1 januari 2021 gaat de alimentatie met 3 procent omhoog.

Indexering alimentatie verplicht

Het percentage waarmee de alimentatie moet worden verhoogd, wordt ieder jaar aan het eind van oktober bekend gemaakt door de Minister van Rechtsbescherming. De indexering is verplicht, maar alimentatiebetalers moeten deze verhoging wel zelf regelen. Het is dus de bedoeling dat zij handmatig het bedrag dat maandelijks wordt overgemaakt aanpassen. Het vervelende is dat alimentatiebetalers hier niet persoonlijk van op de hoogte worden gesteld met bijvoorbeeld een brief. Dit kan ervoor zorgen dat er nogal eens wat discussie ontstaat over deze indexering. Ben jij alimentatieontvanger, dan is het misschien slim om jouw ex even een reminder te sturen van de indexering. Die kan gewoon via de mail of app. Je kunt er zelfs al bijzetten hoe hoog het nieuwe bedrag gaat worden. Dat kun je berekenen in onze berekenmodule.

Wat als de ex het bedrag niet wil verhogen?

Weigert de ex toch mee te werken aan de indexering, dan kan je het achterstallige bedrag uiteindelijk gaan vorderen. Het is niet voor niets verplicht. Dit vorderen kan tot vijf jaar terug en kan gedaan worden door het Nationaal Loket Alimentatie Inning.