Receptioniste ontslagen vanwege onaangename lichaamsgeur

9,5
Klanten vertellen

1438 beoordelingen

Een receptioniste die door medische redenen een onaangename lichaamsgeur verspreidde is om die reden ontslagen. Dat heeft de rechter bepaald. De vrouw was niet bereid om mee te werken met de bedrijfsarts om te werken aan haar probleem.

Verschillende klachten

In 2007 kwam de vrouw officieel in dienst bij Eurest Services, een facilitair dienstverlener. Dit in de functie van receptioniste/telefoniste. Ze heeft een beperking waardoor ze regelmatig gebruikt maakt van een rolstoel. Sinds 2015 waren er regelmatig klachten over het functioneren en over het gedrag van de vrouw. Er volgde zelfs een officiële waarschuwing. Vanaf 2018 kwamen er ook klachten bij over haar geur. Er zou een urinegeur om de vrouw heen hangen. Zelf geeft zij aan dat ze een medisch probleem heeft en hiervoor onder behandeling staat bij een medisch specialist. Ook de bedrijfsarts wordt ingezet, maar zij wil niet meewerken om naar een oplossing te zoeken voor haar geurprobleem.

Kantonrechter wijst ontslag toe

Inmiddels zijn er ook diverse klachten bij de werkgever binnengekomen over haar manier van samenwerken en bejegening. Eind 2019 is de situatie onhoudbaar en vanaf begin 2020 besluit haar werkgever de vrouw niet meer toe te laten op het werk. Haar werkgever wil haar ontslaan. De werkgever heeft in de loop der jaren een aardig dossier opgebouwd en besluit naar de kantonrechter te stappen. De kantonrechter snapt het standpunt van de werkgever en staat het ontslag toe. Ook de rechter vindt het kwalijk dat mevrouw niets wil doen om de geuroverlast te verminderen. Ondanks dat er een medische oorzaak aan ten grondslag ligt, zou de vrouw er wel iets aan moeten doen.

Geurprobleem zou best meevallen

De vrouw laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep. Bij het gerechtshof bagatelliseert zij haar geurprobleem. Echter vertellen mails van collega’s en haar leidinggevende een ander verhaal. Zo stelt de facilitair manager dat er op de (rol)stoelen die mevrouw gebruikt zichtbare vervuiling is aangetroffen. Haar omgeving zou daardoor overlast ervaren. Ook klaagt de beveiliging van het gebouw dat mevrouw de rolstoelen terugbrengt met een naar urine ruikende handdoek erin. Mevrouw wil niet over een oplossing praten.

Andere functie

Bij het Hof voert mevrouw aan dat de werkgever een andere functie voor haar had moeten zoeken. Desnoods zou ze in een afgesloten kamer werken. Het hof gaat daar echter niet in mee. Mevrouw was eerder totaal niet bereid om iets te doen aan haar onaangename lichaamsgeur en daarom is het ontslag terecht. Het ontslag blijft in stand en mevrouw is verantwoordelijk voor betaling van de proceskosten. Wel krijgt zij een transitievergoeding mee.