Steeds vaker vrij tijdens het Suikerfeest

9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Het is heel normaal dat iedereen vrij is met Pasen en Kerst. Toch zijn er natuurlijk ook mensen met een ander geloof die bijvoorbeeld het Suikerfeest vieren. Zou het niet logisch zijn als zij op deze feestdag ook vrij zijn? In Cao’s worden er steeds vaker afspraken gemaakt over bijzondere dagen zoals het Suikerfeest.

Verlof vragen

Dit jaar hadden moslims een meevaller. Het Suikerfeest viel ongeveer samen met Hemelvaartsdag. Mensen hoefden hierdoor geen verlof aan te vragen om het Suikerfeest te kunnen vieren. Voor veel moslims zal dit in de toekomst ook niet meer nodig zijn, omdat hierover steeds vaker afspraken worden gemaakt in de Cao.

Vrije dagen zelf bepalen

Er wordt gezien dat er steeds meer vraag is naar het zelf invullen van vrije dagen. Bijvoorbeeld het vrij nemen voor het Suikerfeest. Er leven heel wat verschillende mensen in Nederland die ook allemaal hun eigen geloof hebben. Hier horen ook eigen feestdagen bij. Zij zouden veel liever vrij willen zijn op een dag zoals het Suikerfeest of denk aan het Chinees Nieuwjaar of Jom Kipoer.

Dagje ruilen

Doordat de Nederlandse samenleving steeds multicultureler is geworden, zien we dat er steeds minder behoefte is aan de verplichte vrije dagen die ontstaan zijn uit het christelijke geloof (Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Kerst etc.). Het moet dan ook mogelijk zijn om een dag te ruilen. Zo ruil je bijvoorbeeld Tweede Paasdag voor het Suikerfeest. Als we de laatste Cao’s bekijken dan hebben ongeveer 100.000 werknemers in Nederland het recht om een dag te ruilen. Hierbij hoef je niet alleen te denken aan officiële feestdagen. Je kan bijvoorbeeld ook op Hemelvaartsdag wel werken en dan op je trouwdag een dagje vrij nemen.

Onderhandelen over Cao

Doordat bovenstaande nu steeds vaker gedaan wordt, en het van mond tot mond gaat, komt dit onderwerp steeds vaker ter sprake bij Cao-onderhandelingen. Onder meer ING en verzekeraar Achmea kennen nu zo’n regeling in de Cao. Toch is het, als het dan al aangepast is, bij elke Cao weer anders geregeld en geldt deze ‘diversiteitsdag’ niet voor iedereen.