Veranderingen in een gehuurde woning

14 mrt, 2022 | Geen categorie, Overig, Wonen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Huur jij een woning of bedrijfsruimte, dan kan het gebeuren dat je hier een keer iets in wil veranderen. Misschien wil je een mooie spiegel ophangen, een kast bevestigen aan de muur of een deur vervangen. Het kan echter ook zijn dat je grotere veranderingen in gedachten hebt. Misschien ben je wel van plan om een muurtje uit te breken om de kamer te vergroten of misschien wil je juist een extra muur plaatsen om een extra kamer te krijgen. Wat mag je als huurder wel en wat mag je niet doen en wanneer heb je toestemming nodig van de verhuurder?

Wanneer toestemming verhuurder?

Als huurder mag je officieel geen veranderingen aanbrengen aan jouw huurwoning of het gehuurde bedrijfspand. Uitzondering hierop zijn veranderingen die je snel en zonder hoge kosten weer ongedaan kan maken als je de woning verlaat. Let er hierbij goed op dat je geen schade toebrengt aan het pand, want dat kan de nodige problemen opleveren. Daarnaast mag de verandering ook geen overlast veroorzaken. Besluit jij bijvoorbeeld een gehorige parketvloer te leggen, waardoor de onderburen last van jou krijgen dan is dit niet toegestaan. De verandering die jij hebt aangebracht is dan in strijd met het goed huurderschap dat van jou wordt verwacht.

Gaat het om een verandering die wel meer impact heeft en bij het eind van de huur niet zonder noemenswaardige kosten op te lossen is, dan zal je hiervoor toestemming moeten vragen aan de verhuurder. De verhuurder moet je deze toestemming binnen acht weken geven als de verandering die jij in gedachten hebt geen negatieve gevolgen heeft voor de verhuurbaarheid van de woning en ook niet leidt tot een waardedaling van de woning.

Wat als de verhuurder geen toestemming geeft?

Besluit de verhuurder geen toestemming te geven, dan kun je als huurder naar de rechter stappen voor vervangende toestemming. Het is hierbij wel belangrijk dat het verzoek bij de rechter wordt ingediend voor je de verandering in de woning aanbrengt. Een rechter zal toestemming geven voor de verandering als jouw plannen geen negatieve gevolgen hebben voor de verhuurbaarheid van het pand of de woning en niet zorgen voor een waardedaling. Ook moet jouw aanpassing zonder noemenswaardige kosten ongedaan gemaakt kunnen worden. Meestal zal een aanpassing van de woning die gezien kan worden als een verbetering worden toegestaan door de rechter, maar dit is niet altijd het geval. Zo kreeg een huurder die een luxe keuken wilde plaatsen geen toestemming, omdat de woning dan niet meer verhuurd kon worden als sociale huurwoning. Uiteindelijk zal de rechter de knoop doorhakken.

Besluit je toch zonder toestemming iets belangrijks aan de woning te veranderen? In dat geval kan de verhuurder jou dwingen om de verandering ongedaan te maken. De kosten zijn dan voor jezelf. Ben je heel ver gegaan, dan kan dit een reden zijn om de huurovereenkomst te ontbinden.

Bedrijfspand of horeca

Gaat het om een bedrijfspand of horecagelegenheid, dan is het belangrijk dat de aanpassing die je wil doen belangrijk is voor de exploitatie van jouw bedrijf. Hierbij mag je niets veranderen aan de constructie of de technische voorzieningen. Ook is het belangrijk om de wijzigingen van te voren schriftelijk bij de verhuurder aan te kondigen. Doe je dit niet, dan riskeer je een toevoeging van 250 euro per dag. Gaat het om veranderingen aan de buitenkant van het pand? Dan is altijd schriftelijke toestemming van de verhuurder nodig.

Hulp nodig bij aanvragen vervangende toestemming?

Wil jij vervangende toestemming vragen aan de rechter voor het aanbrengen van een verandering aan de woning of het pand dat jij huurt, dan kan een huurrecht advocaat je hierbij helpen. Wij brengen je graag in contact met een goede huurrecht advocaat bij jou in de buurt!