Miskoop van ‘zeer nette Volkswagen T1-bus’

25 jan, 2024 | Geen categorie
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

We kennen allemaal de beroemde Volkswagen bussen. Een consument kocht via een gespecialiseerde importeur het populaire hippiebusje voor €28.000 euro. De auto werd geïmporteerd vanuit Brazilië. Bij aankomst bleek het een echte miskoop te zijn. Het Volkswagen busje was een wrak. De consument eist zijn geld terug bij de rechter in Alkmaar.

Casus

De consument koopt het busje bij autohandelaar Kombi Kings. Het is een Volkswagen bus uit 1962. Zijn plan was om de bus om te bouwen tot een camper, zoals veel wordt gedaan met deze modellen. De importeur omschreef de bus als “Een zeer nette bus met goede 1600 cc motor”. In augustus 2020 komt het busje aan in Nederland. Kombi Kings heeft een garage ingeschakeld om de reparaties uit te voeren want de bus bleek in slechtere staat dan beide partijen hadden verwacht.

In juli 2021 wordt de Volkswagen bus goedgekeurd in de APK. Een week later strand de consument ermee op de weg. De bus wordt weggesleept naar een gespecialiseerde klassiekergarage. Deze constateert grote gebreken aan het laswerk, de motor en het chassis. Het chassis blijkt op diverse plekken gescheurd en dat is levensgevaarlijk, aldus het rapport. Ook zijn er twee cilinders versleten, is het zonnedak onveilig geplaatst en een schokbreker is stuk. Al met al is het advies om het busje uit veiligheidsoogpunt niet meer te gebruiken. Ze brengen het busje vervolgens naar een andere garage gegaan en daar worden nog meer gebreken geconstateerd. 

De consument eist zijn geld terug. De importeur gaat hier niet mee akkoord en stelt dat de consument op de hoogte was een oude bus te kopen met gebreken die bij de leeftijd van het busje horen. Daarbij was de bus door de APK-keuring gekomen.

Uitspraak rechter

In dit geval is er sprake van een consumentenkoop met garantie. Het product moet dus voldoen aan de eigenschappen die de koper mag verwachten. Ook met een tweedehandse auto mag je verwachten dat je er mee kan rijden zonder gevaar voor de verkeersveiligheid, zeker na een eenvoudige reparatie. Helaas was dit niet het geval, oordeelt de rechtbank. Binnen zes maanden na de koop dient de verkoper te bewijzen dat de gebreken ná de verkoop zijn ontstaan. Dit kon de importeur niet bewijzen, ondanks de positieve APK-keuring.

„Gelet echter op de ingebrachte rapporten en de ernst van de vastgestelde gebreken is volstrekt onvoldoende onderbouwd dat de gebreken na levering zijn ontstaan”, aldus de rechtbank. De rechtbank oordeelt dat de importeur het busje moet ophalen en de consument zijn geld terug krijgt. Ook worden de proceskosten op de importeur verhaald.