Gelderse rechtbank oordeelt: regels UWV pakken onmenselijk hard uit

9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Natuurlijk heeft het UWV te maken met bepaalde regels waar zij zich aan moeten houden. Maar in onderstaande situatie oordeelt de Gelderse rechtbank dat dit zo onmenselijk uitpakt dat het niet moet kunnen. Een vrouw uit Gelderland kreeg maar 182 euro uitgekeerd per maand omdat het UWV zich aan alle regels en wetten heeft gehouden. Hier kun je natuurlijk niet van leven. En dus moet die uitkering flink omhoog, vindt de rechtbank.

Kwaadaardige hersentumor

De vrouw kreeg keer op keer slecht nieuws te horen. Na haar studie was zij net twee maanden aan het werk geslagen. Toen kreeg ze last van epileptische klachten wat veroorzaakt werd door een kwaadaardige hersentumor, wat waarschijnlijk op termijn haar dood betekent. Ze moest zich ziekmelden en vroeg een WIA-uitkering aan bij het UWV.

Bijbaan kost haar de startersregeling

Voor mensen die nog niet volledig een jaar aan het werk zijn, is er een ‘startersregeling’. Ben je aan het werk na je studie, dan tellen de niet-gewerkte maanden niet mee in de berekening. Helaas kwam deze vrouw hier niet voor in aanmerking. Dit kwam omdat ze tijdens haar studie een bijbaantje had, waar zij €42,50 verdiende. Het UWV oordeelde: de startersregeling is niet op haar van toepassing. Dit zorgde ervoor dat zij maar een uitkering van 182 euro per maand kreeg. Hier kun je natuurlijk niet van leven. De vrouw besloot dat ook om bezwaar te maken tegen het besluit van het UWV en met succes!

Schrijnende en nadelige gevolgen

Het UWV heeft zich bij het vaststellen van de uitkering van de trouw strikt aan de regels en wetten gehouden. Toch vindt de rechtbank de geest van de wet belangrijker. In het vonnis staat dat het UWV-besluit: ‘zodanige schrijnende en nadelige gevolgen heeft, dat deze onevenredig zijn in verhouding tot het doel van de wet.’ De rechter vindt dat het UWV juist hier eens zou moeten afwijken van de formele regels rondom de startersregeling. Het UWV zal dus een nieuwe uitkering moeten berekenen voor de vrouw. De vrouw zal hoogstwaarschijnlijk een veelvoud van de 182 euro krijgen. En het UWV zal haar de voorgaande maanden moeten compenseren.

UWV is blij met uitspraak

Toch is het UWV blij met de uitspraak, ondanks dat zij in het ongelijk gesteld zijn. Het UWV ziet meer van dit soort problemen. Het UWV heeft ‘met instemming kennis genomen van de uitspraak.’ Tijdens de uitspraak hebben zij ook aangegeven dat het onredelijk en onwenselijk is hoe laag de uitkering uit kan vallen. Maar dat zij zich toch aan de regels moeten houden omdat er geen uitzondering gemaakt kan worden in deze regelgeving.

Knelpuntenbrief

Het UWV heeft in juni een knelpuntenbrief verstuurd naar minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het UWV ziet namelijk vaker cliënten die pas net werken en een WIA aanvraag doen en dan in de problemen komen. “We hebben daarin aangegeven dat uitkeringsgerechtigden onevenredig zwaar geraakt kunnen worden en vinden het goed dat de rechtbank dit benoemt.” Het vonnis gaat ook over de rol van het UWV zelf. De rechter zegt eigenlijk dat in dit soort gevallen het UWV de menselijk maat moet hanteren. Als in een echt knelgeval blijkt dat de regel desastreus uitvalt, dan mag je afwijken van de regel. Het UWV zal goed bekijken hoe zij dit gaan aanpakken.