Nederland ligt plat. Maar je zou maar net in deze weken je bruiloft hebben gepland… Grote feesten zijn niet meer toegestaan en hier wordt ook streng op gecontroleerd. Zo werd er onlangs al een Turkse bruiloft door de politie beëindigd. In plaats van de toegestane 100 mensen waren er maar liefst 500 man bij elkaar. Wel verdeeld over meerdere zalen maar toch. Ze gingen zelfs door met feest vieren toen bleek dat een van de gasten mogelijk besmet was met corona. Uiteindelijk werd de zaal door de politie leeg geruimd.

Corona-verordening

In ons hele land geldt een corona-verordening waar iedereen zich aan moet houden. Een van de regels is dat er geen evenementen of samenkomsten van meer dan 100 personen worden gehouden. Dit om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Mensen houden zich hier heel netjes aan en evenementen zijn massaal afgeblazen. Bij trouwerijen lijkt dit toch iets gevoeliger te liggen. Zo moest ook de politie in Druten onlangs ingrijpen omdat er een bruiloft bezig was met 150 gasten. Het bruidspaar kreeg de opdracht om het aantal gasten terug te brengen naar 100. De uitbater van de zaal waar het feest plaats vond kan een boete verwachten.

Bruiloft cancelen

Het is natuurlijk ook nogal wat. Vaak ben je toch wel zo’n jaar van tevoren al bezig met het regelen van je droombruiloft. De datum wordt geprikt en je gaat hard aan het werk om alles te plannen en te regelen. Nu het corona-virus om de hoek komt kijken moeten bruidsparen een belangrijk besluit nemen. Laten we het feest doorgaan en houden wij ons hierbij aan alle beperkingen die er zijn of stellen we het uit?

Plannen aanpassen

Sommige stellen besluiten hun plannen aan te passen. Zo kun je er natuurlijk voor kiezen om nu samen bij het gemeentehuis te trouwen en het grote feest uit te stellen. Komen er minder dan 100 gasten, dan kan het in principe doorgaan, maar moet je er wel rekening mee houden dat veel mensen waarschijnlijk zullen besluiten om niet te komen. Overleg ook met de eigenaar van de locatie. Is er op jullie trouwdag nog een ander feest dat doorgaat, dan kan het zijn dat je minder mensen kunt uitnodigen. Een uitbater kan ook zelf de knoop doorhakken en deuren dicht gooien. Laat het je leveranciers in ieder geval op tijd weten als het aantal gasten wordt aangepast. Voor hen is het ook behoorlijk improviseren.

Afgelasten

Wil je graag de bruiloft van je dromen en wil je dat het precies zo gaat zoals je had gepland? Dan is het beter om voor nu de trouwerij af te lassen. Waarschijnlijk zal dit wel de nodige kosten met zich meebrengen, maar je gezondheid gaat voor alles. Is jouw bruiloft de komende weken gepland, dan weet je aan welke regels je je moet houden en kun je een knoop doorhakken. Staat jouw huwelijk gepland voor de komende 1 a 2 maanden? Dan is het misschien slim om te overleggen met de uitbater van de locatie. Hoe gaan zij hiermee om. Neem op tijd een besluit. Dat kan je flink schelen in de portemonnee.

Verzekering

Je kan je bruiloft verzekeren en er zijn verzekeraars die bij dit soort overmacht situaties uitkeren. Hoewel de kans groter is dat je te horen krijgt dat je dan maar minder mensen moet uitnodigen. Je bruiloft nu nog verzekeren tegen corona kan op dit moment alleen nog bij De Goudse Verzekeringen, maar alleen als jouw bruiloft over niet minder dan 3 maanden gaat plaatsvinden.

Opnieuw plannen

Besluit je de bruiloft af te lassen, dan is het belangrijk om direct opnieuw te beginnen met plannen. Je zult niet de enige zijn, waardoor leveranciers het waarschijnlijk flink druk krijgen als de rust straks weer is wedergekeerd. Daarnaast zijn levertijden momenteel vaak erg lang door het virus.

Laat je het wel doorgaan?

Gaat jouw bruiloft wel gewoon door, dan is het belangrijk om de nodige maatregelen te nemen. Sowieso mag je dus niet meer dan 100 gasten hebben. Misschien kan er een live stream worden opgezet, zodat anderen het huwelijk toch live kunnen meemaken. Anders kan een videograaf ook een optie zijn. De mensen die er niet bij waren kunnen dan later de beelden bekijken. Raak elkaar niet aan en hou 1,5 meter afstand. Dus niet zoenen en geen handen schudden! Het is ook slim om 1,5 meter tussen de stoelen vrij te laten. Zorg er ook voor dat gasten makkelijk hun handen kunnen wassen en dat er desinfecterende gel aanwezig is.

Huwelijksreis

Is je bruiloft met alle aanpassingen toch doorgegaan, dan kom je bij het volgende probleem: de huwelijksreis. Kans is groot dat jouw reis niet door kan gaan, want veel landen zitten momenteel op slot. Neem contact op met je reisverzekering. Waarschijnlijk krijg je dan je geld gewoon terug en kun je jouw reis uitstellen. Als alternatief zou je kunnen kijken of je in Nederland terecht kan bij bijvoorbeeld een hotel of B&B. Zo zijn jullie er toch even uit om van elkaar te genieten!