9,5
Klanten vertellen

1438 beoordelingen

Vorig jaar kwamen er veel meldingen binnen van burenconflicten. Het waren er 21.000, wat drie procent meer is dan in 2020. Bemiddelingsorganisaties zien dus nog geen daling van het aantal burenruzies.

Burenruzies door corona

De meeste conflicten gingen over geluidsoverlast, pesterijen of ruzie over de tuinafscheiding. Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) kwam dat vooral door de coronamaatregelen.

“3 procent lijkt misschien een kleine toename, maar dat is bovenop de grote stijging van 2020. Toen nam het aantal overlastmeldingen toe met maar liefst 13 procent”, zegt Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling.

Lockdown zorgt voor meer overlast

In 2020 kreeg Nederland voor het eerst te maken met een lockdown. Mensen waren veel meer thuis, waardoor er ook meer sprake was van overlast. Hierdoor bleef het aantal meldingen stijgen. Volgens het CCV werd er in zeven van de tien conflicten een oplossing gevonden. Die verhouding is gelijk gebleven met voorgaande jaren.

Wat kun je doen bij een conflict met de buren?

Heb jij last van jouw buren, dan adviseren wij eerst met elkaar in gesprek te gaan. Bekijk samen de situatie en kijk of je samen tot een oplossing kunt komen waar jullie je allebei in kunnen vinden. Lukt dit niet en hebben jullie behoefte aan hulp, schakel dan buurtbemiddeling in. Vaak zorgt dat er voor dat je weer prettig kunt wonen met elkaar. Helpt ook buurtbemiddeling niet? Neem dan gerust contact met ons op om de situatie te bespreken. Wij hebben een aantal burenrechtadvocaten in ons netwerk aan wie wij de situatie eens kunnen voorleggen.