Nog altijd geen voucherfonds voor de reisbranche

15 mrt, 2021 | Corona, Overig, Vakantie
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

De afgelopen maanden hebben we er al een aantal keren aandacht aan besteed. Aan het waarborgfonds dat zou worden opgericht om gedupeerde reizigers tegemoet te komen. Toch is dit voucherfonds er nog altijd niet. Dit tot grote frustratie van de reisbranche.

Vouchers uitbetalen

Het feit dat het oprichten van het voucherfonds vertraging heeft opgelopen zorgt voor veel onrust bij reisorganisaties. Half maart 2020 werden de eerste reisvouchers uitgegeven aan reizigers die hun reis door corona moesten annuleren. Reisorganisaties zijn verplicht om binnen een jaar het geld aan de klant terug te betalen en die termijn komt nu voor veel mensen wel erg snel dichterbij. Om al deze terugbetalingen het hoofd te bieden zou er een waarborgfonds worden opgericht om op die manier de reisorganisaties te beschermen. Nu dit nog altijd niet is gebeurd, kan het moeten terugbetalen van de vouchers ervoor zorgen dat diverse reisorganisaties kopje onder gaan.

Waarom nog geen voucherfonds?

Ondertussen liggen de plannen voor het voucherfonds te wachten op goedkeuring. Dit heeft allemaal vertraging opgelopen doordat er in Brussel een klacht is ingediend door een onbekende partij. Deze klacht kan er wel eens voor zorgen dat de nodige reisorganisaties straks hun faillissement kunnen gaan aanvragen. Daarnaast zijn er ook nog behoorlijk wat onduidelijkheden over het voucherfonds. Zo lijkt het erop dat de grote reisorganisatie D-reizen bijvoorbeeld geen aanspraak kan maken op het fonds. Zij zijn namelijk slechts een tussenpersoon. Toch hebben zij wel vouchers uitgegeven onder hun eigen naam die uitbetaald zullen moeten worden.

Krijgt de klant zijn geld terug?

Een hele vervelende situatie voor de reisbranche die natuurlijk het hele jaar al geen omzet heeft kunnen maken. Maar hoe zit het met de klanten die hun geplande reis aan hun neus voorbij zaken gaan. Krijgen zij hun geld wel terug als er nog geen voucherfonds is? Reizigers die vouchers hebben gekregen omdat een pakketreis werd geannuleerd krijgen sowieso hun geld terug. Deze vouchers worden gedekt door het garantiefonds SGR. Reisorganisaties roepen hun klanten op om vooral nog even geduld te hebben. Alleen hoe lang dit nog precies gaat duren is totaal onduidelijk. Let er wel op dat je op tijd aan de bel trekt als jij je geld niet op tijd terug krijgt. Je hebt dan namelijk twee maanden de tijd om een claim in te dienen.