In welke sectoren zitten ze te springen om personeel?

15 apr, 2020 | Corona, Werk en ontslag
9,5
Klanten vertellen

1258 beoordelingen

In veel sectoren is het werk opgedroogd en zitten mensen momenteel werkloos thuis. Dit terwijl ze in andere sectoren zitten te springen om personeel. Het UWV bekeek in welke sectoren je momenteel makkelijk een baan kunt vinden.

Werk opgedroogd

Het UWV maakte een inventarisatie van de probleemsectoren die er op dit moment zijn. Al snel kwamen zij tot de conclusie dat de grootste klappen zijn gevallen in de horeca en recreatie en de cultuur en sport sector. Hier is het werk zo goed als opgedroogd. Ook in de retail is een overschot aan personeel nu ook veel winkels besluiten hun deuren te sluiten. Daarnaast ligt bij veel internationaal opererende fabrieken het werk grotendeels stil en is er voor installateurs weinig werk beschikbaar.

Baankansen

Gelukkig zijn er ook tal van sectoren waarin ze staan te springen om personeel. De belangrijkste is hierbij natuurlijk de zorg. Er is veel behoefte aan gediplomeerd medisch en verplegend personeel. Ook als je BIG-registratie is verlopen kun je je melden om in de zorg aan de slag te gaan.

Arbeidsmigranten

Daarnaast kun je ook direct aan de slag in de land- en tuinbouw. De oogst moet worden binnengehaald. Normaal gesproken wordt hierbij veel gebruik gemaakt van arbeidsmigranten, maar nu dat niet kan worden ook krachten zonder enige ervaring aangenomen. Het wegvallen van de arbeidsmigranten heeft ook zijn invloed op de bouw. Natuurlijk liggen door de coronacrisis veel grote bouwprojecten stil, maar verbouwingen en renovaties gaan meestal wel gewoon door. In deze tak van sport is momenteel een tekort aan personeel.

Winkels, transport, schoonmaak en beveiliging

Supermarkten en bouwmarkten draaien op volle toeren en hebben dan ook vaak behoefte aan extra personeel. Doordat er veel behoefte is aan dit soort goederen is er ook veel werk in de transportsector.  En ook in de schoonmaak en de beveiliging is veel behoefte aan extra mensen.

Thuiswerken

Nu we veel thuiswerken hebben we ook meer behoefte aan digitale ondersteuning, waardoor er ook weer veel behoefte is aan ICT-ers, maar ook aan pakketbezorgers en koeriers om alles wat we online kopen af te leveren. Doordat we veel thuis zijn, is ook de hoeveelheid huisafval flink toegenomen. Hierdoor zijn ook veel afvalverwerkingsbedrijven op zoek naar extra personeel.