Mag klant verplicht worden tot afsluiting abonnement?

29 jan, 2024 | Rechtspraak
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

De ANWB spant een klant aan bij de rechtbank. Zij zijn van mening dat ze klanten kunnen verplichten om een abonnement af te sluiten na pechhulp. De klant is het hier niet mee eens. De ANWB stapt naar de rechter.

Factuur voor abonnement

Iedereen in Nederland kan gebruik maken van de pechhulp van de ANWB. Een mooi systeem. Zo is iedereen verzekerd van hulp na pech. Automobilisten die geholpen worden ontvangen daarna een factuur van €90 euro. Echter naast de factuur voor de ontvangen hulp stuurt de ANWB ook een factuur voor een jaarabonnement voor wegenwachthulp indien ze nog geen lid zijn. Mag dit wel?

Meestal gaat de betreffende automobilist akkoord met het abonnement en levert het geen problemen op. Echter op een gegeven moment was dit niet het geval. Een automobilist was het oneens met de factuur voor het abonnement en besloot enkel de factuur voor de pechhulp te voldoen. De ANWB stapte naar de rechter.

Oordeel rechter

De rechter oordeelt dat de ANWB geen abonnement mag opleggen na het verlenen van pechhulp. Dit wordt gezien als illegale koppelverkoop en dat is niet toegestaan in Nederland. De automobilist heeft namelijk nooit om een abonnement gevraagd. Hij deed enkel een aanvraag voor pechhulp. En de automobilist heeft recht om een dienst los af te nemen. Een abonnement mag wel aangeboden worden, maar niet afgedwongen. Helemaal niet in de kwetsbare positie van een automobilist op het moment van pech. De overeenkomst is dus vernietigbaar volgens de rechter. De ANWB houdt het hier niet bij. Zij geven aan dat er eerdere zaken zijn geweest waarbij de ANWB in het gelijk werd gesteld. Dit kan dus nog een staartje krijgen.