In de problemen na vakantie in het buitenland?

9,5
Klanten vertellen

1385 beoordelingen

De zomervakantie heeft ons nog nooit eerder met zoveel dilemma’s opgescheept. Gaan we wel, gaan we niet? En wat nou als er tijdens de vakantie een corona-uitbraak komt? De vakantieperiode brengt voor veel mensen heel wat vraagtekens met zich mee. Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Besluit je toch om naar het buitenland te gaan, houd er dan rekening mee dat dit gevolgen kan hebben.

Oranje

Is het land waar jij naartoe wil nog oranje (alleen noodzakelijke reizen) op het moment dat je wilt vertrekken? Dan kan het verstandig zijn om toch te overwegen om de vakantie af te blazen of om te boeken. Kies jij er toch voor om naar een gebied af te reizen dat alleen is geopend voor noodzakelijke reizen, dan neem je best wel wat risico. Doordat je tegen het reisadvies in gaat, is de kans groot dat jouw reisverzekering hierdoor ongeldig is. Gebeurt er iets tijdens de vakantie, dan kan dit best voor wat problemen zorgen. Daarnaast is het belangrijk dat je bij terugkomst uit een ‘oranje’ land eigenlijk twee weken thuis in quarantaine moet. Het kan best zijn dat je hierdoor problemen krijgt met je werkgever.

Loondoorbetaling

Ga jij willens en wetens naar een risicogebied, waarvan de overheid aangeeft dat dit niet verstandig is en kom je hier vast te zitten of moet je na terugkomst thuis in quarantaine, waardoor je jouw werk niet op tijd op kan pakken, dan kan dit ook gevolgen hebben voor jouw loondoorbetaling. Je hebt er immers bewust voor gekozen om dit risico te nemen. De werkgever kan je dit kwalijk nemen en dus weigeren jouw loon door te betalen als het mis gaat.

Ben jij werkgever en heb jij gehoord dat een van jouw werknemers van plan is om naar een ‘oranje’ land op vakantie te gaan? Dan is het slim om een gesprek aan te gaan. In dit gesprek kun je aangeven dat de betreffende werknemer er zelf voor kiest dit risico te nemen. Geef hierbij ook aan dat bij een lockdown het loon niet doorbetaald zal worden en de werknemer eventueel extra vakantiedagen in kan zetten. Daarnaast is het slim om bij deze werknemer aan te geven dat je wel verwacht dat hij/zij na de vakantie twee weken thuis in quarantaine gaat. Dit met het oog op de veiligheid van de andere werknemers. Ook tijdens deze quarantaine zal geen loon worden doorbetaald als de werknemer het werk niet thuis kan doen. Door de werknemer bij voorbaat al te waarschuwen, weet iedereen waar hij/zij aan toe is en kan de werknemer een weloverwogen keuze maken.

Ziek tijdens vakantie

Word jij ziek tijdens de vakantie, dan is het een ander verhaal. Ook dan kun je in ‘oranje’ landen voor problemen komen te staan met je verzekering, maar de werkgever kan dan in ieder geval niet jouw loon stopzetten. Ziek worden doe je namelijk niet expres. Dit had je in Nederland ook kunnen overkomen. Het feit dat je ziek bent geworden, is dus niet jouw eigen keuze en heeft geen invloed op jouw loondoorbetaling. Is het zo dat het land waar jij naartoe reist code oranje heeft, omdat er een hoger besmettingsrisico bestaat, dan levert dit wel weer een risico op.

Op vakantie naar een ‘geel’ land

Ook als je op vakantie gaat naar een land dat momenteel code ‘geel’ heeft, kan het gebeuren dat er een nieuwe opleving van corona komt, waardoor het land, of delen van het land, weer op oranje wordt gezet. Dit kan er alsnog voor zorgen dat je vast komt te zitten. In dit geval zal je geen problemen krijgen met je verzekeraar. Toen je vertrok was alles immers nog in orde. Ook werkgevers kunnen hier waarschijnlijk weinig mee. Natuurlijk zijn er werkgevers die zich streng opstellen en vinden dat ook dit voor rekening van de werknemer zou moeten komen. Was de werknemer in Nederland gebleven, dan was dit niet gebeurd. Maar of dat ook stand zal houden in de rechtbank valt nog te bezien.

Discussies

Al met al kunnen over dit onderwerp vooral tussen werkgevers en werknemers heel wat discussies ontstaan. Dit alleen al kan ervoor zorgen dat jullie arbeidsverhouding verstoord raakt. Meestal loopt zo’n verstoorde arbeidsverhouding uiteindelijk uit op ontslag. Heb jij problemen op dit gebied, neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend juridisch advies.