Werkgever moet maaltijdbezorger verzekeren tegen ongevallen

9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Ze zijn niet meer uit ons straatbeeld (en soms frustratie) weg te denken: maaltijdbezorgers. Ze flitsen voorbij op hun scooter of elektrische fiets en lijken de verkeersregels niet altijd in hun parate kennis te hebben. Toch kan de horeca niet meer zonder. Ben jij horecaondernemer en maak je gebruik van dit soort bezorgers? Zorg er dan wel voor dat je alles juridisch gezien goed geregeld hebt, anders kun je voor vervelende verrassingen komen te staan.

Werkgever aansprakelijk?

Een maaltijdbezorger komt met zijn scooter lelijk ten val. Hij heeft te hard gereden en zag daardoor dat kleine stoepje net iets te laat. Het was een flinke smak met behoorlijk wat letsel tot gevolg. In eerste instantie denk je misschien dat de werkgever hier niet voor aansprakelijk gesteld kan worden. Hij kon er immers niets aan doen. Toch is dat niet juist. Want het kan zijn dat je als werkgever wél aansprakelijk bent. Ook als je niet hebt gezegd dat de bezorging haast heeft en de bezorger best wat gas bij mag geven. Je bent namelijk alsnog aansprakelijk voor de schade van jouw werknemer als je geen verkeersongevallenverzekering hebt afgesloten terwijl je jouw werknemers wel binnen werktijd op pad stuurt.

Verzekeren tegen ongevallen

Dit blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad. Deze heeft namelijk bepaald dat een werkgever zijn werknemers, die in opdracht van de werkgever aan het verkeer moet deelnemen, goed moet verzekeren tegen verkeersongevallen. Doet de werkgever dit niet? Dan is dat in strijd met het goed werkgeverschap. In dat geval moet de werkgever de schade vergoeden van de werknemer tot maximaal het bedrag dat de verzekering uit zou keren als de werkgever wel verzekerd zou zijn.

Restauranteigenaars, let dus goed op als je je werknemer op pad stuurt en zij deel moeten nemen aan het verkeer!