Zieke werknemer krijgt 1,3 miljoen schadevergoeding

9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Een werknemer van een groot bedrijf wordt arbeidsongeschikt. Dan blijkt dat de werkgever de premies voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering nooit heeft afgedragen. De werknemer stapt naar de rechter en eist een schadevergoeding. Uiteindelijk moet de werkgever inderdaad de schade vergoeden. De werknemer ontvangt 1,3 miljoen euro.

Blind

Sinds 1998 is de werknemer in dienst bij het bedrijf in de functie van Test Engineer. Vanaf 2000 wordt hij gedetacheerd aan de Amerikaanse vestiging van het bedrijf. Om dit te regelen is er een duidelijke detacheringsovereenkomst gesloten, waarin is opgenomen dat de werkgever de premies voor een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering zou afdragen. In 2003 wordt de werknemer ernstig ziek. Zijn ziekte heeft tot gevolg dat hij blind wordt. Hij kan niet meer werken en wil graag aanspraak maken op zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Geen premies

Op dat moment blijkt dat het bedrijf de premies nooit heeft betaald. Sterker nog… er is nooit een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de man afgesloten. Het gevolg is dat de werknemer ineens volledig zonder inkomen komt te zitten. Dit kan hij natuurlijk niet zomaar accepteren en stapt naar de rechter.

De kantonrechter

De kantonrechter buigt zich over de zaak. Ook de rechter komt tot de conclusie dat de werkgever zich niet aan de afspraken in het contract heeft gehouden. Het bedrijf is aansprakelijk voor de geleden schade en moet de werknemer een bedrag van 663.126 euro betalen.

Hoger beroep

De werkgever is het niet eens met de uitspraak en gaat in hoger beroep. Zij dragen aan dat alle premies voor alle verzekeringen altijd netjes zijn voldaan tot het moment dat de werknemer werd gedetacheerd. Volgens hen had de werknemer vanaf het moment van detacheren zélf voor zijn verzekeringen had moeten zorgen. Er bleek echter nergens uit dat dit tussen hen was besproken. Sterker nog, in de detacheringsovereenkomst stond letterlijk benoemd dat de werkgever de arbeidsongeschiktheidsverzekering zou regelen. Het Hof is er dan ook snel klaar mee. Zij vragen de werknemer om de schade die hij heeft geleden duidelijk op een rijtje te zetten en te onderbouwen. De conclusie is dat de werkgever de man een bedrag van iets meer dan 1,3 miljoen aan schadevergoeding moet betalen.