9,5
Klanten vertellen

1416 beoordelingen

Burenruzies worden steeds vaker opgelost door het inschakelen van buurtbemiddeling. Zo steeg het aantal meldingen bij buurtbemiddelingsorganisaties in 2017 van 13.000 naar 15.000. Dit blijkt uit cijfers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Meer overlast

Deze stijging heeft meerdere redenen. Ten eerste lijkt er meer sprake te zijn van overlast. “De lontjes worden korter. Dit is al een tijdje aan de gang. Mensen leven in hun eigen bubbel en vinden dat alles moet kunnen, maar hebben wel steeds meer last van anderen”, zo zegt een woordvoerster. Ten tweede wordt buurtbemiddeling steeds bekender, waardoor mensen de weg naar deze vorm van overleg steeds makkelijker weten te vinden.

Meer gemeenten

Buurtbemiddeling wordt in steeds meer gemeenten in Nederland aangeboden. Zo zijn er sinds het begin van 2017 54 nieuwe gemeenten bijgekomen die buurtbemiddeling bieden. Ondertussen kun je hiervoor in 286 gemeenten terecht. Hierbij gaat het om driekwart van alle gemeenten. Een kwart van de gemeenten heeft er nog niet voor gekozen om buurtbemiddeling aan te bieden. Een gemiste kans volgens het CCV. “Buurtbemiddeling is een toegankelijke en goedkope dienst die ervoor zorgt dat bewoners zich weer thuis voelen in hun eigen huis. In zeven op de tien gevallen worden burenruzies naar tevredenheid opgelost”, aldus de woordvoerster.