Er is een nieuw systeem bedacht dat automobilisten op de bon kan slingeren voor het gebruiken van de mobiele telefoon tijdens het rijden. De zogeheten ‘slimme’ camera legt automobilisten vast die hun telefoon op schoot hebben. Zij ontvangen hier een boete voor ter hoogte van 250 euro. Veel automobilisten vinden dit onrechtvaardig. Dat je je telefoon op schoot hebt hoeft nog niet te betekenen dat je hem ook gebruikt. Rechtbank Rotterdam oordeelt dat dit ook het geval is. Een boete voor een telefoon op schoot is niet terecht.
1500 mensen in beroep tegen boete
Het OM is sinds half november begonnen met het plaatsen van deze slimme camera’s. De camera constateert volautomatisch of er sprake is van ‘vasthouden mobiel elektronisch apparaat tijdens rijden.’ Het OM vindt dat de telefoon op schoot hebben, ook vasthouden is. Ondertussen zijn er bijna 1500 mensen in beroep gegaan tegen een boete die zij hebben ontvangen.
Rechtbank Rotterdam oordeelt
De kantonrechter in Rotterdam stelt dat de regel te onduidelijk is. “Dit is nu precies wat het legaliteitsbeginsel wil voorkomen: het moet voor de bestuurder duidelijk zijn wat wel en niet mag.”
Het is voor het eerst dat er een rechter is die deze uitspraak doet. Zo moest een man die op de bon geslingerd was voor het feit dat hij zijn telefoon nog op schoot had liggen wel betalen volgens de rechter van Amsterdam.
De rechter van Rotterdam vindt dat bijvoorbeeld met een boterham in je hand rijden, of je telefoon op de bijrijdersstoel leggen, ook consequenties kan hebben in het verkeer, maar dit wordt wel gedoogd. Dit maakt het een vreemde en onduidelijke situatie. “Wat mag nu wel en wat niet?”
Vanaf nu geldt deze uitspraak.
Honderden zaken
Er zijn honderden zaken gaande betreft het telefoon op schoot hebben tijdens rijden. Zo is er ook een voorbeeld van een vrouw uit Landsmeer. Zij was een van de eersten die een bekeuring kreeg voor het bellen met de telefoon op schoot. Zij doet dit altijd op de terugweg van werk naar huis met haar moeder. Ze legt hem op schoot, want anders kan haar moeder haar niet goed verstaan. Haar beroep die loopt nog steeds, er zit nog geen schot in de zaak. Gemiddeld duurt dit acht maanden.
Evaluatie slimme camera
Het OM houdt echter voet bij stuk. Zij vinden de telefoon op schoot fout. Wellicht komt er een uitspraak in hoger beroep bij een andere zaak binnenkort meer duidelijkheid, meldt een woordvoerster van het OM. De proefperiode van de slimme camera’s is afgerond en wordt bekeken. Door de politie worden dit soort zaken anders bekeken. Namelijk met het vier ogen principe. Twee agenten beoordelen of de bestuurder zich aan de regels houdt of niet, dan pas volgt een boete.
Definitieve uitspraak!
Ondertussen heeft ook het Hof zich over de zaak gebogen. Zij denken er net zo over als de Rotterdamse rechter. “Het op schoot of op het been hebben van een mobiele telefoon kan niet worden aangemerkt als vasthouden”, aldus het Hof!