Verdachte verplicht aanwezig in de rechtszaal

06 mrt, 2018 | Politie, Rechtspraak
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Minister Dekker van Rechtsbescherming komt met een wetsvoorstel om de rechten van slachtoffers in de rechtszaal uit te breiden. Zo wil Dekker onder anderen dat verdachten van zware misdrijven verplicht in de rechtszaal aanwezig moeten zijn als het slachtoffer of de nabestaanden besluiten gebruik te maken van het spreekrecht.

Spreekrecht

Op dit moment hoeven verdachten niet verplicht aanwezig te zijn als hun slachtoffer het woord neemt. Zo kan het gebeuren dat een verdachte niet komt opdagen en het slachtoffer zijn verhaal dus tegen een lege stoel moet doen. Dekker kan zich hier niet goed in vinden. “Verdachten moeten geconfronteerd worden met het leed dat zij hun slachtoffers hebben aangedaan”. Dekker wil verdachten nu dus verplichten hierbij aanwezig te zijn. Daarnaast wil hij het spreekrecht uitbreiden. Ook stiefouders moeten voortaan gebruik kunnen maken van het spreekrecht. Ook moeten slachtoffers en nabestaanden de mogelijkheid krijgen zich te laten horen als de dwangverpleging van tbs-gestelden voorwaardelijk wordt beëindigd.

Kritisch

Strafrechtadvocaten reageren kritisch op de plannen van Dekker. Zo zegt advocaat Tjalling van de Groot:”Sinds 2005 is de positie van slachtoffers in de rechtszaal alleen maar uitgebreid. Deze ruimte is ten koste gegaan van verdachten. Het spreekrecht voor slachtoffers is al veel te ver doorgeschoten. Ze kunnen nu al sturend optreden omdat ze zich mogen uitspreken over de bewijslast.”

Niet verplichten

Ook advocaat Richard Korver zet zo zijn vraagtekens bij het wetsvoorstel. “Lang niet ieder slachtoffer wil dat de verdachte ook daadwerkelijk aanwezig is bij het uitoefenen van het spreekrecht. Het is veel beter dit te vragen in plaats van het te verplichten”.