Het was maart en de restaurants moesten voor het eerst dicht. Net als veel andere restaurants zette ook een Chinees restaurant geheel in op afhalen. Een serveerster van het restaurant vond dat echter maar niets en weigerde hier aan mee te werken. Dit kost haar uiteindelijk haar salaris.
Salaris stopgezet
Vanaf half maart zat de serveerster thuis. De werkgever vroeg haar meerdere keren om te komen helpen bij de afhaalwerkzaamheden, maar dit weigerde zij. Ook in april verscheen zij niet op het werk. De werkgever besloot dan ook om haar salaris stop te zetten.
Weer open
Toen het restaurant weer open ging, ging ook de serveerster weer aan de slag. In mei was ze aan het werk en ook in augustus werkte zij een aantal dagen. Hierna besloot zij zich ziek te melden. Ondertussen stapte zij ook naar de rechter om haar achterstallige salaris van de afgelopen maanden op te eisen. Daarnaast wilde zij een verhoging van 50 procent. Volgens de vrouw was het niet haar schuld dat zij haar werkzaamheden niet kon uitvoeren en zou zij gewoon salaris moeten krijgen.
De rechter
De rechter boog zich over de zaak, maar vond het onbegrijpelijk dat mevrouw niet kwam helpen in het restaurant. Dit was geen onredelijk verzoek in coronatijd, vond de rechter. Daarnaast leken de werkzaamheden die zij bij het afhalen moest doen ook behoorlijk op haar normale werkzaamheden. De rechter oordeelde dan ook dat de vrouw geen recht heeft op haar salaris van de maanden dat zij niet gewerkt heeft. Daarnaast gaf de rechter haar een waarschuwing dat zij in de toekomst alleen recht heeft op salaris als zij bereid en beschikbaar is om de gevraagde werkzaamheden te doen.