1671 mensen opgepakt na anonieme tip

10 feb, 2017 | Politie
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Meld Misdaad Anoniem kwam deze week met de jaarcijfers. Hieruit bleek dat er afgelopen jaar zo’n 16.900 meldingen werden gedaan, die werden doorgespeeld naar de politie en opsporingsinstanties. Dankzij deze anonieme tips konden 1671 verdachten worden aangehouden. Dit zorgde ervoor dat ruim 1100 misdrijven werden opgelost of voorkomen.

Meer meldingen dan ooit

Het aantal meldingen blijkt hoger dan ooit. In 2016 kwamen zo’n 3 procent meer meldingen binnen dan in 2015. Ongeveer één op de drie tips die M. ontvangt wordt doorgestuurd naar de politie. De meeste meldingen komen telefonisch binnen bij M. Een kwart via een formulier op internet.

Inbraken, overvallen en geweld

Vooral het aantal meldingen over woninginbraken. overvallen en geweld nam flink toe. Er kwamen minder meldingen binnen over wapens, illegaal vuurwerk en fraude met belastingen, uitkeringen en toeslagen.

Toename Twente en Gelderland

In de regio’s Den Haag, Amsterdam en IJsselland nam het aantal meldingen in 2016 af. Dit tegenover een toename van 18 procent in de politieregio’s Twente en Noord- en Oost-Gelderland. Over het algemeen zijn de anonieme meldingen goed bruikbaar voor de politie. In Rotterdam is het aandeel bruikbare meldingen met 77 procent het laagst.