Daling jeugdcriminaliteit stagneert

01 jul, 2021 | Overig, Politie
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

37 procent van de Jongeren tussen de 12 en 18 pleegde in 2020 een delict. Dit is evenveel als in 2015. Het lijkt er dan ook op dat de daling van jeugdcriminaliteit dreigt te stagneren.

Minderjarige verdachten

In 2019 groeide het aantal geregistreerde minderjarige verdachten per duizend leeftijdgenoten met 5 procent. In 2020 is dat aantal weer iets afgenomen, namelijk 9 procent minder. Wat opvalt is dat criminaliteit tussen 2015 en 2021 onder minderjarigen en jongvolwassenen wel steeds minder voor komt. Helemaal als je dit vergelijkt met 15 jaar ervoor. Vanaf 2007 is de daling ingezet. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vindt het nog te vroeg om te concluderen dat de daling nu stagneert of omslaat naar een stijging.

Delicten ernstiger en complexer

Wat wel zorgen baart is dat het CBS ziet is dat de zaken waar de jongeren zich schuldig aan maken nu wel veel erger zijn dan voorheen. Grotere gevolgen, complexen zaken. Zo is doodslag met meer dan de helft gestegen. Veroordeelde minderjarigen van misdrijven waarbij ze met geweld geld is buitgemaakt steeg met 13 procent. Daarnaast werden meer minderjarigen en jongvolwassenen verdacht van een wapenincident. Bij de zware mishandelingen bleef het aantal daders gelijk. Het gaat om kleine aantallen in de jeugd die binnen het zicht van justitie zijn, maar dus wel met ernstige misdrijven die een grote impact kunnen hebben op de gevallen slachtoffer en de maatschappij.