Boete aansprakelijkheid luchtballonvaarder

22 feb, 2023 | Rechtspraak
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Aansprakelijkheid is vaak discutabel en levert vaak een hoop discussie op. Want wanneer kan iemand wel of niet aansprakelijk gesteld worden voor andermans schade. We behandelen in deze blog het verhaal van een ballonvaarder. Doordat hij met zijn luchtballon te laag vloog zijn 3 papegaaien zich letterlijk doodschrokken.

Ballonvaarder wedstrijd

In 2017 werd in het weekend van 11 en 12 maart een ballonvaart wedstrijd gehouden. Deelnemers van deze wedstrijd dienden vanuit een aangegeven vertrekpunt een bepaalde route af te leggen. De organisatie gaf aan dat over bepaalde stukken niet lager dan 300 meter gevlogen mocht worden. De landingsplaats mochten de ballonvaarders zelf kiezen.

De beruchte ballonvaarder vloog op een gegeven moment over een stuk waarvan de organisatie restricties had gegeven. Op dit stuk grond stond een woonhuis en de eigenaar hield hier papegaaien in kooien. Volgens de eigenaar zijn drie van zijn papegaaien zich letterlijk doodgeschrokken toen de ballonvaarder te laag over het bosperceel is vloog. De oorzaak was het lawaai van de luchtballon. De eigenaar van de papegaaien heeft de ballonvaarder aansprakelijk gesteld voor de dood van zijn papegaaien op grond van onrechtmatige daad. Hij eist €113.000 euro voor de geleden en nog te lijden schade.

De rechtbank oordeelt

De rechtbank acht het aannemelijk dat de papegaaien zijn overleden door het te laag overvliegen van de luchtballon. Hierbij refereert de rechter naar een dierenartsrapport waarin vermeld staat dat de overleden papegaaien in kramptoestand in hun hok lagen. De dierenarts kon aan de stand van de vleugels zien dat de papegaaien zijn overleden aan een hartstilstand ten gevolge van een acute stressaanval. De rechter oordeelt dat de ballonvaarder aansprakelijk is en een schadevergoeding van €55.150 euro moet betalen.

Hoger beroep

De ballonvaarder gaat in hoger beroep. Het hof oordeelt dat het niet ter discussie staat of de ballonvaarder over het betreffende bosperceel heeft gevlogen. Ook staat vast dat de luchtballon zich slechts 25 meter boven het bosperceel bevond. Ondanks dat de organisatie duidelijke regels had voorgeschreven lapte de ballonvaarder deze aan zijn laars. Door deze overtreding zijn de papegaaien overleden. Het hof sluit zich aan bij het vonnis van de rechtbank en de schadevergoeding van €55.150 euro blijft staan.