Onbeperkt vakantiedagen. Een goed idee?

27 aug, 2021 | Overig, Werk en ontslag
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Langzamerhand komen er steeds mee bedrijven die hun werknemers onbeperkt vakantiedagen geven. Is dat een goed idee? Organisatiepsycholoog Lennard Toma vindt van wel.

Zoveel vrij als je wil

Hij werkt bij een bedrijf waar het mogelijk is om onbeperkt vakantiedagen op te nemen. Je mag daar zoveel vrij nemen als je wil. Zijn bedrijf is niet de enige die met deze regel werkt. Grote bedrijven als Netflix, Google en de ING zijn aan het onderzoeken of dit ook voor hen een goede optie zou zijn. Toma krijgt vaak verbaasde reacties: ‘Kan dat dan en werkt dat? Maakt daar niemand misbruik van?’ Hij vindt het apart dat er zulke reacties zijn, want het is toch eenvoudig om dit in te zetten. Er is bij hem ook nog nooit misbruik gemaakt van deze regel. Hij ziet juist dat zijn collega’s alsnog op vakantie gestuurd moeten worden, want ze gaan gewoon niet uit zichzelf.

Bijzondere dagen

Eigenlijk zouden alle bedrijven hun werknemer onbeperkt vakantiedagen moeten laten opnemen. Je hoeft er dan ook niet meer over na te denken of je nog wel genoeg dagen hebt om vrij te nemen. Iedereen wil bijvoorbeeld graag de bijzondere dagen van hun kind meemaken. Denk aan afzwemmen, een schoolreisje of een diploma-uitkering. Door onbeperkt vakantiedagen te geven is dit voor niemand meer een probleem.

Verlofuren bijhouden

Bij het bedrijf van Toma is het systeem van onbeperkte vakantiedagen eigenlijk ontstaan omdat het simpelweg teveel moeite was om alle verlofuren bij te houden. “Officieel staat in het contract  dat je 22 vrije dagen krijgt, maar we letten dus niet zo op die aantallen. Als jij langer vrij wil, moet dit mogelijk zijn en houden we je niet tegen. Om nieuw personeel aan te trekken hebben ze het in de vacatures naar buiten gebracht als ‘onbeperkte vakantiedagen’, aldus Toma.

Hoe krijg ik dit voor elkaar bij mijn werkgever?

Vraag je werkgever eens of hij dit ook zou willen uitproberen. Stel het voor en probeer het eens een half jaar om onbeperkt vrij te nemen. Je kunt dan kijken of er misbruik van de situatie wordt gemaakt door werknemers die allemaal tegelijk vrij willen. Is dit het geval, dan draai je de regel toch weer om? Grote kans dat het allemaal wel goed komt. Je moet het immers met elkaar regelen. Maar als je dit los laat, scheelt het je een hoop werk en rompslomp. Daarnaast geeft het de werknemers een groter gevoel van vrijheid.