Vanaf 1 juli kunnen burgemeesters gebruik maken van een nieuwe wet om burenruzies op te lossen. De zogenaamde Aso-wet geeft burgemeesters de mogelijkheid om asociale inwoners, die zorgen voor overlast, harder aan te pakken.
Aso-wet
De Aso-wet is een initiatief van de VVD. De ingangsdatum is onlangs bekend gemaakt. Nu is het aan de gemeenten om deze nieuwe mogelijkheid toe te voegen aan hun eigen plaatselijke regels. De Aso-wet zorgt ervoor dat burgemeesters asociale inwoners kunnen aanspreken op hun gedrag. Dit kan alleen als er veel klachten zijn van omwonenden en er na herhaaldelijke waarschuwingen niets verandert. De burgemeester mag dan bindende specifieke gedragsaanwijzingen geven aan de inwoners waar het om gaat. Houden zij zich hier niet aan, dan volgt een boete. In het uiterste geval kunnen de aso’s uit hun huis worden gezet.
Overlast aanpakken
De wet is in het leven geroepen om ook minder heftige, maar hardnekkige overlast aan te pakken. Hierbij kun je denken aan geluidsoverlast of bijvoorbeeld een portiek vol vuilnis. Ook bewoners die hun eigen huis verhuren (bijvoorbeeld via Airbnb) kunnen straks worden aangesproken op problemen.
Woonoverlast
Uit onderzoek is gebleken dat één op de drie Nederlanders kampt met woonoverlast. Deze nieuwe aanpak is dan ook hard nodig volgens Ockje Tellegen, Tweede Kamerlid van de VVD. “Woonoverlast komt niet alleen voor in grote steden. Juist in kleinere plaatsen gebeuren de meest bizarre dingen waarmee mensen elkaar dwarszitten”.