9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

De digitalisering en de komst van branchevreemde partijen zal zorgen voor concurrentie in de advocatenbranche. De verwachting is dat de advocatenwereld hier steeds meer last van zal krijgen. Dit blijkt uit een rapport van de ABN Amro.

“Branchevreemde partijen bieden steeds vaker juridische diensten aan, buitenlandse partijen komen op de markt en de tariefdruk neem toe”, aldus het rapport.

Digitalisering advocatuur

Ook ontkomen advocaten niet aan de effecten van de digitalisering. Op dit moment wordt er binnen de advocatuur nog maar weinig gebruik gemaakt van de nieuwste ICT-middelen. Experts verwachten echter wel dat de advocatuur een van de sectoren is waar nieuwe technologieën grote effecten kunnen hebben.

Crisis

In het verleden heeft de advocatuur veel last gehad van de economische crisis. Pas sinds 2014 is er weer enige groei. De ABN Amro gaat er wel vanuit dat de branche nu verder zal groeien, omdat het complexer en diverser worden van de samenleving ook meer regels, en dus conflicten, met zich meebrengt. “De juridisering van de samenleving zorgt ook de komende jaren voor groei van de branche. Ook de toename van het aantal fusies, overnames, het nieuwe arbeidsrecht en de Brexit kunnen voor meer werk zorgen”, aldus het rapport.

Aantal advocaten

Het aantal advocaten is tussen 2006 en 2016 behoorlijk toegenomen, maar de laatste jaren was de groei zeer beperkt. Het aantal advocaten steeg in de afgelopen tien jaar van veertienduizend naar ruim zeventienduizend. In diezelfde periode is het aantal kleine kantoren en eenmanszaken flink toegenomen. Het aantal grote kantoren bleef ongeveer hetzelfde.