Links wil meer geld voor rechtsbijstand

04 dec, 2017 | Advocaten, Rechtspraak
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

De linkse partijen GroenLinks, PvdA en SP willen 125 miljoen euro extra uittrekken voor de rechtsbijstand. Daarnaast willen zij het griffierecht afschaffen voor mensen met lage inkomens. Dit terwijl minister Sander Dekker onlangs liet weten geen extra geld uit te trekken voor de gefinancierde rechtsbijstand.

Kwaliteit van de rechtsbijstand

De partijen geven aan dat het extra geld nodig is om de kwaliteit van de rechtsbijstand op peil te houden. Advocaten die minima bijstaan zouden een ‘redelijk inkomen’ moeten hebben, maar dit is nu meestal niet het geval. Veel advocaten krijgen niet genoeg betaald voor alle uren die zij in een zaak steken.

Griffierecht

Los van het beschikbaar stellen van meer geld willen de partijen ook het griffierecht afschaffen voor mensen met een laag inkomen. Griffierecht is het bedrag dat betaald moet worden om een zaak bij de rechter te starten. Door het griffierecht voor de lage inkomens af te schaffen wordt het recht toegankelijker voor deze grote groep mensen.

Kleine kans

De voorstellen van de linkse partijen werden onlangs ingediend. Er lijkt echter maar een kleine kans te zijn dat deze voorstellen het ook daadwerkelijk halen. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming liet onlangs weten niets te zien in de plannen om meer geld te pompen in de rechtsbijstand. Zijn voorkeur gaat ernaar uit om, met alle betrokken partijen, het rechtsbijstandsstelsel te verbeteren.