Lig je met je ex over belangrijke zaken in de clinch? Heb je zijn/haar toestemming nodig, maar komen jullie er samen echt niet uit? Dan is het mogelijk om vervangende toestemming te krijgen via de rechter. Zo kun je bijvoorbeeld vervangende toestemming krijgen om met je kind op vakantie te gaan naar het buitenland of om de woning te koop te zetten. Onlangs werd er door een rechter zelfs vervangende toestemming verleend om een kind te vaccineren.
Rijksvaccinatieprogramma
Een man en een vrouw hebben samen gezag over hun minderjarige kind. Zij zijn uit elkaar. Er is een discussie ontstaan over het vaccineren van het kind. De vrouw wil het kind niet mee laten doen aan het rijksvaccinatieprogramma. Zij wil dat hun kind vanaf haar 2e verjaardag via de huisarts wordt ingeënt, maar dan met mono-vaccins. Zij is van mening dat het inenten alleen maar gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Daarnaast zou het ervoor zorgen dat het kind niet de gelegenheid krijgt het immuunsysteem goed te laten ontwikkelen. De man is het hier niet mee eens. Hij is van mening dat dit de gezondheid van hun kindje in gevaar brengt. Daarnaast kan het ook andere kinderen in gevaar brengen als het kind niet wordt ingeënt. De rechter geeft hem hierin gelijk.
Uitspraak
In zijn uitspraak geeft de rechter duidelijk aan dat het vaccineren wel degelijk in het belang van het kind is. “Het rijksvaccinatieprogramma heeft als doel (jonge) kinderen te beschermen tegen schadelijke ziekten. Het is een feit van algemene bekendheid dat het gevoerde overheidsbeleid door medici breed wordt gedragen en dat het overgrote deel van de bevolking dit beleid steunt en kinderen daaraan laat deelnemen. Daaraan doet niet af dat er ook deskundigen zijn die daar kritisch tegenover staan. Het is bekend dat er bijwerkingen kunnen ontstaan, maar er is niet gesteld of gebleken dat een gevaccineerd kind op welk gebied dan ook meer risico loopt dan een ander kind”. De rechter geeft vervangende toestemming om het kind mee te laten doen aan het rijksvaccinatieprogramma.