9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

De kinder- en partneralimentatie gaan vanaf 1 januari 2022 met 1,9 procent omhoog. Deze verhoging vindt ieder jaar plaats en heet de indexering. Dit om de alimentatie gelijk te trekken aan de gemiddelde loon- en prijsstijgingen in Nederland. Dit heet de indexering. Ieder jaar stelt de minister van Rechtsbescherming een percentage vast waarmee de alimentatie moet worden verhoogd.  De verhoging geldt zowel voor alimentaties die door de rechter zijn opgelegd als voor alimentaties die door mensen onderling zijn afgesproken.

Stel de ex op de hoogte

De indexering is verplicht, maar gaat niet vanzelf. Zo krijg je bijvoorbeeld geen brief van de overheid, waarin staat dat de indexering moet worden toegepast. Ontvang jij alimentatie? Laat dan zelf even aan jouw ex weten dat het weer tijd is voor de jaarlijkse verhoging en geef ook aan om welk bedrag het gaat. Zo voorkom je problemen.

De ex weigert de alimentatie te verhogen, wat nu?

De indexering is verplicht. Dat betekent dat het eigenlijk geen optie is om dit niet te betalen. Weigert jouw ex toch het nieuwe bedrag over te maken, dan kun je dit gaan vorderen. Dit kan zelfs tot vijf jaar terug. Wil je hier meer over weten? Je kan ons altijd bellen op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten). Je kan jouw gegevens ook achterlaten op het contactformulier op onze site. Wij bellen je dan zo snel mogelijk even terug om samen met jou te bekijken wat je kan doen.

Alimentatie verlagen

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat deze verhoging voor jou echt teveel wordt. Ben je het niet eens met de verhoging van de kinderalimentatie of kun je het eigenlijk gewoonweg niet betalen? Wie weet is er een wijziging van de alimentatie mogelijk. Wij kunnen dit voor je bekijken. Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies over jouw situatie.