Ontslag verpleegkundige door delen beelden patient

12 mrt, 2024 | Geen categorie
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Een verpleegkundige in Limburg is onlangs ontslagen na het delen van videobeelden van een mislukte reanimatie. De aangrijpende reanimatie bleek voor een gedeelte te zijn vastgelegd op bewakingscamera’s. De verpleegkundige maakte hiervan een opname met haar mobiele telefoon. Deze beelden deelde ze vervolgens met haar collega’s. Hoewel ze beweerde dat ze de beelden bewaarde om zich voor te bereiden op gesprekken met nabestaanden, beweerden haar collega’s dat ze dit deed om de situatie te bespotten.

Situatieschets

De gebeurtenis vond vorig jaar plaats in een ziekenhuis in Heerlen. Een patiënt werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht en moest gereanimeerd worden. Ondanks de inspanningen van het medische team overleed de patiënt.

Ontslag op staande voet

De verpleegkundige maakt stiekem opnames van de beelden op de bewakingscamera’s. Op het filmpje is te zien dat de schoen van een verpleegkundige af vliegt. De verpleegkundige zou dit komisch hebben gevonden en al lachend hebben gedeeld met collega’s. Haar leidinggevende word op de hoogte gebracht en ontslaat haar op staande voet vanwege schending van de privacy van de patiënt.

Aanvechten ontslag

De verpleegkundige heeft geprobeerd haar ontslag aan te vechten. Ze geeft aan dat de beelden bedoeld waren voor educatieve doeleinden en dat de patiënt nauwelijks herkenbaar in beeld kwam. Ze geeft aan dat haar nooit verteld is dat ze niets mag filmen. De nabestaanden zouden ervan af weten dat ze dit filmpje had gemaakt. De werkgever gelooft haar verhaal niet. Ook haar collega’s beweren dat de beelden puur vanwege het vermaak werden gedeeld.

Oordeel rechter

De rechter oordeelt dat het opnemen en delen van de beelden in strijd is met de gedrags- en beroepscode. De verpleegkundige heeft onvoldoende duidelijk gemaakt dat de opnames een educatief doel dienen. Hoewel de verpleegkundige aangedaan was door de situatie en een onberispelijke staat van dienst had, was het filmen van een intense medische situatie voldoende reden voor ontslag op staande voet. Het ontslag is dan ook gerechtvaardigd. De uitspraak benadrukt ook dat het filmen van dergelijke situaties onaanvaardbaar is en grote risico’s met zich meebrengt.