Chef-kok plukt illegaal paddenstoelen in de duinen

29 nov, 2021 | Overig, Politie, Rechtspraak
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Een chef-kok uit Den Helder werd in de duinen bij Schoorl aangetroffen met wel twee kilo Eekhoorntjesbrood bij zich. Milieu- en verkeersagent Emiel vermeldt dit op zijn Twitteraccount. De kok wordt verdacht van stroperij.

Plukken voor de handel

Boswachter Theo, die dagelijks door de Schoolse duinen wandelt, zag de man buiten de paden lopen. Dit is niet toegestaan en de boswachter ging op onderzoek uit. Na controle bleek dat de man een zak met heel veel Eekhoorntjesbrood (paddenstoelen) gevuld had. Hij had ze in de duinen geplukt. De chef-kok wilde ze gebruiken in zijn gerechten. Op zich een mooi idee, maar het plukken van paddenstoelen voor de handel, meer dan licht eigen gebruik, is verboden.

Stroperij

De zak met Eekhoorntjesbrood is in beslag genomen. Het bleek in totaal om twee kilo te gaan. Heel wat meer dan licht eigen gebruik dus. De aankoopwaarde van de paddenstoelen bedraagt enkele honderden euro’s. Het plukken van een dermate grote hoeveelheid wilde paddenstoelen wordt gezien als stropen. De kok wordt dan ook gehoord voor stroperij. De paddenstoelen werden door de boswachter weer terug gebracht naar hun plek in de natuur.

Kleine dieren

Waarom nou eigenlijk zo’n gedoe om een paar paddenstoelen? Deze paddenstoelen zijn een belangrijke voedselbron voor kleine dieren. Als er zo’n grote hoeveelheid wordt weggeplukt dan ligt het hele ecosysteem op z’n gat en is dan ontregeld. Daarom is het belangrijk om niet teveel uit de natuur weg te nemen.