Het bedrijf achter de populaire app TikTok wordt voor de rechter gedaagd vanwege het schenden van de privacy en de consumentenrechten van kinderen. Dit initiatief werd genomen door Stichting Take Back Your Privacy (TBYP) en de consumentenbond. Zij stuurden het bedrijf enige tijd geleden al een flinke schadeclaim van 1,5 miljard euro en gingen hierover in gesprek met TikTok. Zij kwamen hier niet uit. Nu zal de rechter een knoop moeten doorhakken.

Twee miljard euro

TBYP en de consumentenbond eisen nu twee miljard euro van TikTok. Op die manier krijgt ieder kind dat is benadeeld een vast bedrag. Zij zijn van mening dat de app geld heeft verdiend “over de rug van Nederlandse kinderen”. Het zou dan ook niet meer dan logisch zijn om hen hier ook voor te betalen. Daarnaast eisen zij dat TikTok stopt met onrechtmatig handelen en moeten zij alle illegaal verzamelde persoonsgegevens verwijderen.

Privacy geschonden

Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond geeft aan dat TikTok “op schandalige wijze misbruik heeft gemaakt van soms nog hele jonge kinderen. Over hun rug is grote winst gemaakt. Dit is pure uitbuiting die gecompenseerd moet worden”.

Boete

Eerder werd al bekend dat de Autoriteit Persoonsgegevens heeft besloten dat TikTok de privacy van Nederlandse kinderen heeft geschonden. Zij kregen hiervoor een boete van 750.000 euro.