Bijna 12.000 euro boete voor doorrijden na aanrijden kat

12 nov, 2021 | Overig
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Nee, in ons land geldt dit nog niet, maar op het Britse eiland Jersey kunnen automobilisten vanaf nu een boete krijgen als zij doorrijden na aanrijding van een kat. De groep ‘Gelijke rechten voor katten’ heeft dit voorstel ingediend.

Informatieplicht na aanrijding met kat

Onlangs werd de Wegenverkeerswet van het eiland aangepast . De wet zorgt ervoor dat bestuurders na een aanrijding verplicht zijn om het baasje van de kat of de politie te informeren van het ongeval. Doet de bestuurder dit niet en komt men hier achter, dan kan je op een flinke boete rekenen. De boete kan oplopen tot maximaal 10.000 pond. Dit staat gelijk aan bijna 12.00 euro.

Equal Rights for Cats Group

Deze nieuwe regel is tot stand gekomen op initiatief van de zogeheten Egual Right for Cats Group. In 2019 kwamen zij met een voorstel en begonnen met het verzamelen van handtekeningen. Uiteindelijk werd de petitie meer dan 5000 keer getekend. Ze staan op voor de katten, omdat de autoriteiten al wel voor veel andere dieren ingeschakeld worden maar katten nog niet meetelden. Volgens een woordvoerder van de groep zou het enorm schelen qua lijden voor katten om snel bij de dierenarts terecht te komen, mocht de kat nog leven na de aanrijding. Zo heeft ieder beestje zijn recht op overleven!

Meldingsplicht in Nederland

Overigens hebben wij in Nederland wel meldingsplicht na aanrijden van een dier. Heb je binnen de bebouwde kom een dier aangereden dan kun je dit het landelijk meldpunt 144 bellen. Zij kunnen dan de dierenambulance ter plekke sturen.