4 maanden cel voor hacken koeling

30 nov, 2018 | Rechtspraak
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Een Nederlandse man besloot om een koelsysteem van een supermarkt en een opslagplaats voor medicijnen te hacken. Vooral dat laatste was nogal gevaarlijk. De man veranderde de temperatuur. Dit had verregaande gevolgen kunnen hebben. Gelukkig werd er op tijd ingegrepen. De man krijgt 4 maanden cel.

Cybercrime

Onlangs vond er in Groningen een themazitting plaats. Tijdens deze zitting was aandacht voor cybercrime en stonden meerdere mensen terecht voor dit soort misdaden. Zo was er iemand die naaktfoto’s stal, iemand die een Media-Markt account kraakte, waarna hij spullen voor zichzelf kon bestellen en een man die koelsystemen hackte. Die laatste bleek een oud-medewerker van Nijmeijer koeltechniek in Hoogeveen. Hij werd ooit ontslagen en ontdekte dat de wachtwoorden sinds zijn ontslag niet waren gewijzigd.

Risico

De officier van justitie gaf duidelijk aan hoeveel risico de man heeft genomen. “Hoe krijg je het in je hoofd om te knoeien met een koelsysteem waarin medicijnen liggen opgeslagen? Medicijnen die mensen nodig hebben. Bloedplaatjes, insuline: welk risico neem je met de gezondheid van anderen?”, aldus de officier van justitie. De man werd door de rechter veroordeeld tot een celstraf van 4 maanden.