9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Een medewerkster van een kinderdagverblijf in Amsterdam ging na een half jaar uit dienst. Zij moest de laptop die zij van het bedrijf had gekregen weer inleveren, maar had de computer voorzien van een wachtwoord. De ex-medewerkster weigerde het wachtwoord te geven. Al met al stonden zij bij de rechter tegenover elkaar.

Nieuwe laptop

De ex-werkneemster wilde haar wachtwoord niet geven: “De administrator kan simpelweg een nieuw account aanmaken. Het geven van het wachtwoord zou betekenen dat anderen kunnen werken op mijn account. Dit zou betekenen dan met allerlei (ongewenste) activiteiten zou kunnen uitvoeren op mijn account zonder mijn in- en toestemming”, aldus de medewerkster. Toen de werkgever er achter kwam dat er een wachtwoord op de laptop zat en de medewerkster dit niet wilde geven, besloot het kinderdagverblijf om de kosten van een nieuwe laptop in te houden op haar salaris. Dit was een van de redenen waarom uiteindelijk de gang naar de rechter werd gemaakt.

Overdreven

Het in rekening brengen van een nieuwe laptop bij mevrouw vond de kantonrechter ook wat overdreven. Wel constateerde de rechter dat er wel degelijk schade was. Deze schade werd geschat op 500 euro, want de werkgever had wel degelijk vele uren gestopt in het ontgrendelen van de laptop. Daarnaast werd door de rechter rekening gehouden met het feit dat het hier om een klein kinderdagverblijf ging. Zij hebben geen ICT-afdeling of ICT-er die zich met dit soort zaken bezig houdt, waardoor het voor hen extra lastig was dit probleem op te lossen. Al met al zal de ex-medewerkster het kinderdagverblijf een schadevergoeding van 500 euro moeten betalen.