Aansprakelijkheid na schade met slimme apparaten

19 jan, 2018 | Overig
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

We hebben steeds vaker te maken met slimme apparaten. Koelkasten, babyfoons, bewakingscamera’s en lampen zijn slechts voorbeelden van een aantal apparaten die van buitenaf bediend kunnen worden. Bijvoorbeeld met een app. Wordt zo’n apparaat gehackt, dan zou de fabrikant aansprakelijk gesteld moeten worden voor de schade. Dit oppert de Cyber Security Raad, een adviesorgaan van de overheid op het gebied van digitale veiligheid.

Kwetsbaar

De verbinding met internet maakt dit soort slimme apparaten kwetsbaar. De makers van deze apparaten houden zich vaak niet heel actief bezig in beveiliging. Zij willen liever hun product zo snel mogelijk voor een lage prijs verkopen. Dit betekent dat deze apparaten in veel gevallen gemakkelijk kunnen worden overgenomen door hackers.

Minimum beveiliging

De Cyber Security Raad adviseert dan ook om een minimumnorm vast te stellen voor de beveiliging voor dit soort apparaten. Daarnaast zou er een lijst moeten komen van kwetsbare apparaten, zodat consumenten kunnen zien wat de risico’s zijn.