Buitenlandse kandidaten genegeerd door uitzendbureaus

18 jun, 2018 | Werk en ontslag
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Heb je een “vreemde” naam en stuur je je cv op naar een uitzendbureau? Dan is de kans groot dat jouw cv niet eens in de kaartenbak wordt opgenomen. Uitzendbureaus blijken nogal de neiging te hebben om kandidaten met een buitenlandse naam te negeren.

Cv’s

Dit blijkt uit een onderzoek dat werd gedaan door website CVSter. Dit is een website die online sollicitatiehulp biedt. Zij stuurden honderden nep-cv’s naar bedrijven en hielden bij of de mails en de cv’s die in de bijlage stonden werden geopend of niet.

Discriminatie

Al snel bleek dat er wel degelijk sprake was van discriminatie. Mailtjes van zogenaamde sollicitanten met een Nederlandse naam werden vrijwel altijd bekeken. Had de sollicitant een buitenlandse naam, dan werd er maar in 71 procent van de gevallen de moeite genomen de mail te bekijken. Dit is niet de eerste keer dat uitzendbureaus hierop worden betrapt. Ook in het tv programma Radar werd onlangs discriminatie bij uitzendbureaus aan de kaak gesteld. Hier bleek dat de uitzendbureaus bedrijven ter wille waren die liever geen allochtone uitzendkrachten wilden hebben.

Antidiscriminatieplannen

Naar aanleiding van de uitzending van Radar werd er al beterschap beloofd. Zo zou er een meldpunt komen om discriminatie tegen te gaan. Ook de twee werkgeversclubs in de branche, ABU en NBBU, houden zich ermee bezig. “Ondernemers en directies denken soms ten onrechte dat de mensen in hun organisatie weten hoe ze moeten omgaan met discriminatie. Wij hebben al voorlichtingen en trainingen in het leven geroepen om discriminatie tegen te gaan, maar de gaan mee doen”, zo zegt de woordvoerder van de NBBU.