Celstraf voor achterlaten zoontje op Amsterdam CS

05 nov, 2018 | Rechtspraak
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Eind november vorig jaar liet een 40-jarige vrouw haar 3-jarige zoontje alleen achter op het Centraal Station van Amsterdam. Dit omdat zij niet meer voor hem kon zorgen. De vrouw krijgt hiervoor 19 dagen gevangenisstraf (gelijk aan de periode van voorlopige hechtenis) en 60 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Camerabeelden

De vrouw verklaarde dat zij het jongetje had achtergelaten in de hoop dat hij in Nederland goede zorg zou krijgen. Zelf was zij niet in staat voor hem te zorgen. De vrouw heeft een depressieve stoornis, is daarnaast zwakbegaafd en analfabeet. Hierdoor heeft zij ook geen inkomen en werk en zijn er problemen met huisvesting. Toch had zij het jongetje nooit zomaar achter mogen laten. Hij was pas 3 jaar oud, maar daarnaast ook beperkter dan andere kinderen van zijn leeftijd. Hij kon niet praten, begreep de taal niet, was niet zindelijk en leek een gedragsstoornis te hebben. Door hem in zijn eentje achter te laten op het station heeft de vrouw haar kind in gevaar gebracht.

Voogdij

Ondertussen is er een jaar voorbij en gaat het goed met het jongetje. Hij is onder voogdij gesteld. Hij gaat nu naar school, spreekt Nederlands en is aan het inburgeren. De vrouw verblijft in een wooninstelling. Doordat zij geen Nederlandse verblijfstatus heeft, kan zij nergens aanspraak op maken. Zij zal moeten wachten op het oordeel van de vreemdelingenrechter.