Dashcambeelden in de rechtszaal

22 mei, 2018 | Rechtspraak
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Onlangs maakte een 21-jarige Belgische bestuurder het wel erg bont. Hij maakte in korte tijd maar liefst acht verkeersovertredingen. Dit werd allemaal vastgelegd op de dashcam van de bestuurder achter hem. Toch werd de bestuurder in de rechtszaal vrijgesproken. De dashcam beelden zouden zijn privacy schenden en mochten niet worden gebruikt.

Boete

In Duitsland gebeurde er nog iets gekkers. De auto van een vrouw werd door iemand anders beschadigd. Gelukkig filmde haar dashcam wat er precies was gebeurd. Zij stapte met de beelden naar de rechter, maar kwam van een koude kermis thuis. Niet de dader werd gestraft, maar zijzelf. Zij kreeg een boete voor inbreuk op de privacy. Ondertussen is in Duitsland bepaald dat dashcamvideo’s wel als bewijs mogen worden gebruikt in de rechtszaal.

Nederland

Maar hoe zit het eigenlijk in Nederland? Door de privacywet is het ook hier eigenlijk onmogelijk om dashcambeelden te gebruiken in een rechtszaak. Maar er zijn uitzonderingen, maar die zijn behoorlijk ingewikkeld. Zo moet er direct na het ongeval worden gemeld wie de beelden heeft gemaakt (informatieplicht) en moet er ‘respect zijn voor het proportionaliteitsbeginsel’. Hierover zal de rechter uiteindelijk oordelen. Behoorlijk ingewikkeld. Gelukkig is er ook jurisprudentie. Zo is er een zaak uit 2016 waarbij dashcambeelden als bewijs werden toegestaan. Hier kun je je op beroepen. De meeste advocaten geven dan ook aan dat het in veel gevallen ‘gewoon’ mogelijk is om de beelden te gebruiken.