9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Er is steeds meer behoefte aan personeel in bepaalde sectoren. Deze behoefte zal in de loop der jaren alleen maar groter worden. Slim om je carrierekeuze daar nu alvast op aan te passen. Wat zijn nou eigenlijk echt de banen van de toekomst?

Verpleegkundige (MBO)

Er is een groot personeelstekort in de zorg. Tel daar de vergrijzing bij op en je weet genoeg. Door de groeiende vraag naar zorg heeft Nederland in ieder geval tot aan 2022 een dringende behoefte aan verpleegkundigen. Ieder jaar stijgt de vraag naar verpleegkundigen met 6,5 procent. Is een baan als verpleegkundige niets voor jou? Dan kun je ook nog een carrière als medisch praktijkassistent, psycholoog of fysiotherapeut overwegen.

Ingenieur

Ook in technische beroepen verwachten ze een explosieve groei van het aantal banen. In de hele sector zijn de komende jaren maar liefst 94.800 mensen nodig. De vraag naar ingenieurs zal het grootst zijn. Gevolgd door automonteur.

Zorg manager

Door meer behoefte aan zorg en meer personeel in deze sector zijn er ook meer managers nodig om alles goed te laten verlopen. Per jaar zijn er 2,8 procent meer managers in deze sector nodig.

Chauffeurs

Naast de zorg en de technische sector zal naar alle waarschijnlijkheid de transport- en logistieksector flink gaan groeien. Vooral de vraag naar chauffeurs van auto’s, taxi’s en bestelauto’s zal behoorlijk gaan toenemen

Receptionist of telefonist

Gaat het om administratieve beroepen, dan zal er de komende jaren vooral een groeiende vraag zijn aan receptionisten en telefonisten.

En welke beroepen kun je beter niet kiezen?

Natuurlijk zijn er ook beroepen waarmee het iets minder goed gaat. Welk beroep kun je nou eigenlijk beter niet kiezen?

Agrariër

Met de agrarische sector gaat het niet goed. Over de hele linie is een krimp te zien. Het aantal banen voor agrariërs zal per jaar met 0,6 procent gaan dalen. Vooral hoveniers, tuinders en kwekers zullen het moeilijk krijgen.

Militair

Het aantal werknemers in militaire beroepen zal waarschijnlijk dalen met 5,2 procent per jaar.

Medewerker drukkerij

In de drukkerij business gaat het al langere tijd niet goed. De sector wordt langzaamaan verdrongen door het internet. Ook de komende jaren zal dit nog verder gaan doorzetten. Voor medewerkers van drukkerijen wordt een daling in aantallen verwacht van 2,7 procent op jaarbasis.

Secretaresse

Waar er de komende jaren meer vraag is naar receptionistes en telefonistes zullen er juist minder banen zijn voor secretaresses. Men verwacht een daling van 2,6 procent per jaar.

Manager verkoop of marketing en callcentermedewerkers outbound

Voor managers in de zorg is het een mooie tijd. Helaas is dat anders voor managers in de verkoop of marketing. Het aantal banen in deze sectoren zal met 1,2 procent per jaar dalen. Het aantal callcentermedewerkers daalt hier ook in mee.