Emile Ratelband naar rechter voor aanpassen leeftijd

05 nov, 2018 | Overig
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Emile Ratelband voelt zich gediscrimineerd over zijn leeftijd. De zelfverklaarde bewustzijnsgoeroe is 69 jaar oud, maar voelt zich veel jonger. Zelf houdt hij het eerder op 49 jaar. Hij stapte naar de rechter om zijn geboortedatum officieel aan te laten passen van 11 maart 1949 naar 11 maart 1969.

Biologische leeftijd

In zijn claim wordt hij gesteund door medische en psychische rapportages. “Mijn biologische leeftijd is in de medische wereld bepaald op 40 a 45 jaar”, aldus Ratelband. Een medisch specialist heeft ook vastgesteld dat Ratelband niet aan een psychische stoornis leidt en dat zijn leeftijdsgevoelens geen tijdelijke bevlieging, maar diep gegrond zijn. “Dokter De Jong heeft in zijn verklaring opgenomen dat er een substantiële discrepantie bestaat tussen de gedocumenteerde leeftijd van de cliënt en de leeftijd zoals hij die ervaart in zijn innerlijke gevoelsleven. Het gevolg hiervan is dat cliënt sociaal lijden ondervindt”, aldus advocaat Jan-Hein Kuijpers. Ratelband is zelfs voornemens om afstand te doen van zijn AOW en pensioen, als hij in het gelijk wordt gesteld. “Ik voel me jonger en wil dat ook zijn. Dit moet officieel geregeld worden”, aldus Ratelband in de rechtbank.

Naam- en geslachtsverandering

Ondertussen is het in Nederland mogelijk om je naam en zelfs je geslacht te veranderen in officiële documenten. Volgens Ratelband en zijn advocaat is het nu dan ook de hoogste tijd om ook de leeftijd aan te gaan passen. De rechtbank reageerde wat sceptisch. De wet staat dit niet toe en er is geen jurisprudentie op dit vlak. Daarnaast wilde de voorzitter van de rechtbank graag weten hoe het nu moest met de twintig jaar dat Ratelband feitelijk al wel bestond, maar voor zijn gevoel nog niet? De rechter: “Voor wie hebben uw ouders dan gezorgd? Wie was dat kleine jongetje toen?

Uitspraak

Over maximaal vier weken zal de rechtbank een uitspraak doen in deze bijzondere zaak.