Geen geld terug na oplichting via internet

29 mei, 2017 | Overig
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Word je opgelicht bij het kopen van een product via bijvoorbeeld Marktplaats? Dan lukt het bijna nooit om het geld terug te krijgen. Dit blijkt uit een onderzoek door de regionale omroepen in samenwerking met de NOS.

Het onderzoek

In totaal deden zo’n 4.500 mensen mee aan het onderzoek. 1.700 van hen gaven aan een keer opgelicht te zijn na het doen van een online aankoop. Negen op de tien kregen hun geld niet terug. De fraude vond het vaakst plaats bij de aankoop van kleding en accessoires, computers en software en tickets. In circa de helft van de gevallen ging het om een bedrag boven de 100 euro.

Marktplaats

In ruim de helft van de gevallen ging het om een aankoop bij Marktplaats. Op de 80.000 dagelijkse verkopen via Marktplaats komen er dagelijks 75 meldingen van oplichting binnen.Veel mensen deden na te zijn opgelicht aangifte bij de politie, maar hier kwam zelden iets uit. De meeste gedupeerden kregen te horen dat er meerdere aangiftes nodig zijn voor de politie er iets mee doen of dat het bedrag te laag was.