Linken inbreuk op auteursrecht?

30 sep, 2016 | Overig
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Enige tijd geleden werd GeenStijl op het matje geroepen na het plaatsen van een link naar uitgelekte naaktfoto’s van Britt Dekker. Het Europese Hof oordeelde dat GeenStijl niet had mogen linken naar de foto’s. Zij maakten hiermee inbreuk op het auteursrecht en hadden er daarnaast een commercieel belang bij. De site ging over de schreef. Door deze uitspraak van het Europese Hof wordt het plaatsen van links een stukje risicovoller.

Gewone internetters

Voor gewone internetters die berichten of foto’s met hun vrienden willen delen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter zal de uitspraak niet heel veel gevolgen met zich meebrengen. Zij hebben geen commercieel belang bij het plaatsen van een link en hoeven dan ook niet te onderzoeken of een linkje inbreuk maakt op het auteursrecht. Je kan echter wel op de vingers worden getikt en gedwongen worden om een geplaatste link te verwijderen.  De kans is ook groot dat de grote Social Media sites zelf ook strenger zullen worden en zelf links zullen verwijderen die in strijd zijn met het auteursrecht.

Bedrijven

Voor bedrijven wordt het plaatsen van linkjes wel risicovoller. Als je als bedrijf een link plaatst is het jou verantwoordelijkheid dat er op die links geen inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht. Dit is eigenlijk onmogelijk om in de gaten te houden, want de inhoud van een pagina kan immers ook veranderen na het plaatsen van de link. “Op dat moment is het aan jou om te bewijzen dat de betreffende site geen inbreuk maakte op het moment dat jij er naar linkte”, aldus ict-jurist Wouter Dammers.

Media

Vooral commerciële nieuwsmedia zullen door deze nieuwe manier van doen in de problemen kunnen komen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten is dan ook niet blij met de uitspraak. “Wij hadden het prettiger gevonden als alleen opzettelijke inbreuken op het auteursrecht zouden worden aangepakt. Hiermee krijgen de commerciële media een achterstand”, zo zegt Thomas Bruning van de NVJ.