Het verschil in loon tussen top en medewerkers wordt steeds groter. Vooral in de financiële sector zijn de verschillen erg groot. De baas verdient in deze sector al snel ruim dertien keer meer dan de gewone werknemer.
Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar de salarissen bij de duizend grootste bedrijven en organisaties. Uit dit onderzoek blijkt duidelijk dat de loonkloof steeds groter wordt. Gemiddeld verdiende de top in 2015 ruim zes keer zo veel als de werkvloer.
Loonstijging
Het bruto jaarsalaris van de topverdieners kwam in 2015 uit op gemiddeld 252 duizend euro. Dit is ruim eenvijfde meer dan in 2010. Het gemiddelde cao-loon van werknemers steeg in dezelfde periode met 6 procent. Doordat de salarissen aan de top harder groeien dan op de werkvloer, worden de verschillen steeds groter. Bij de onderzochte bedrijven kreeg de fulltime medewerker vorig jaar gemiddeld 41.000 euro. Dit is 6,1 keer minder dan de top. Vorig jaar lag dit verschil op 5,8 keer.
Eerlijk
Het FNV heeft genoeg van de groeiende loonkloof. “De CEO’s van grote bedrijven verdienen ieder jaar flink meer en vinden het geen enkel punt om enorm te bezuinigen op hun werknemers. Elk moreel besef, elk gevoel voor fatsoenlijke verhoudingen is zoek”, aldus FNV-bestuurder Mariëtte Patijn. Volgens de FNV tast de loonkloof het vertrouwen in de samenleving en de economie aan. “Werkenden moeten weer een eerlijk deel van de koek krijgen in de vorm van een flinke loonsverhoging”, aldus Patijn. Ook bij de Algemene Beschouwingen werd uitgebreid stil gestaan bij de groeiende inkomensverschillen. Zo pleitte Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën voor een bonusplafond van 20 procent van het vaste salaris voor het hele bedrijfsleven. Volgens Dijsselbloem zijn de verhoudingen “uit het lood geslagen”.