9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Veel werkende jongeren, vrouwen en alleenstaanden hebben veel last van stress. Sterker nog: een op de zeven stevent hard af op een burn-out.

Burn-outklachten

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek in samenwerking met onderzoeksbureau TNO blijkt dat een groot deel van werkend Nederland lijdt aan burn-outklachten. Het gaat om een op de zeven werknemers. Bij 25- tot 35-jarigen is het probleem nog groter. Hier heeft bijna een op de vijf last van klachten. TNO trekt aan de bel. “We moeten ons hier echt druk om maken”, zegt TNO-onderzoeker Wendela Hooftman.

Aanpassen regels

Hooftman is van mening dat er veel veranderd kan worden door het simpelweg aanpassen van een aantal regels. Veel regels in bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg jagen de werkdruk onnodig op. “Kijk eens goed: welke regels maken het werk echt beter? En welke regels zuigen de energie uit de werknemers”. Hiermee zou al heel wat verbeterd kunnen worden.

Crisis

Dat zoveel mensen op het randje van een burn-out balanceren heeft ook te maken met de crisis. Door deze crisis zijn veel mensen op hun plek blijven zitten, ook al paste het werk dat ze deden niet goed bij ze. “Bij deze werknemers is het stresslevel ondertussen zo opgelopen dat zij een groot risico lopen langdurig uit te vallen. Zij zitten al te lang niet op hun plek en hebben geen zicht op iets anders. Tel daar het oplopende personeelstekort bij op. Ik vind het een zorgelijke ontwikkeling”, aldus Hooftman.

Vrouwen en jongeren

Vooral jonge vrouwen en jongeren zijn vatbaar voor stress. Dit heeft voornamelijk te maken met het werk wat zij doen. Veel vrouwen werken in een sector waar de werkdruk hoog is (onderwijs, zorg). Daarnaast hebben ze vaak weinig te zeggen over de invulling van hun uren. Dit laatste geldt ook voor jongeren. Dit gebrek aan verantwoordelijkheid en controle zorgt ook voor extra stress.