Nederlandse zzp’er vaak geen pensioenplan

03 feb, 2017 | Werk en ontslag
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Nederlandse zzp’ers zijn slechter voorbereid op hun toekomst dan hun buitenlandse collega’s. Slechts 55 procent heeft een pensioenplan. Wereldwijd heeft 60 procent van de ondernemers een duidelijk plan voor hun pensioen.

Dit blijkt uit een onderzoek van verzekeraar Aegon. Voor het onderzoek werden de gegevens van 1.600 zzp’ers uit vijftien landen met elkaar vergeleken.

Sparen voor pensioen

Het aantal zzp’ers dat het pensioenplan ook daadwerkelijk op papier heeft staan ligt een stuk lager. Wereldwijd is dit 13 procent. In Nederland heeft slechts 8 procent iets op papier gezet. Zowel in andere landen als in Nederland zegt 34 procent van de zzp’ers altijd te sparen voor het pensioen.

Niet met pensioen

Een groot deel van de Nederlandse zelfstandigen verwacht pas na zijn 65e (73%) of helemaal niet met pensioen te gaan. Dit is aanzienlijk meer dan in andere landen (40%).

Vertrouwen

Maar 26 procent van de zelfstandigen heeft veel tot zeer veel vertrouwen in het krijgen van een pensioen dat hen in staat stelt “een comfortabele levensstijl aan te houden”. In Nederland heeft 35 procent van de zzp’ers dit vertrouwen.