Ondernemers kunnen goedkoper vordering afdwingen

20 nov, 2018 | Overig
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

De griffierechten voor ondernemers om een vordering via de rechter af te dwingen gaan omlaag. Hierdoor kunnen zij goedkoper een zaak aanspannen als een klant weigert te betalen. Het gaat hierbij om vorderingen van 500 tot 5.000 euro. Hiermee komt minister Sander Dekker tegemoet aan een veelgehoorde klacht uit het bedrijfsleven.

Griffierechten

Heb je als ondernemer een vordering van iets meer dan 500 euro, dan moet je als bedrijf nu 467 euro aan griffierechten betalen. De griffierechten zijn de kosten voor de rechtbank. Betaal je deze niet, dan wordt de zaak niet door de rechter in behandeling genomen. Het plan is nu om deze griffierechten bij een vordering van 900 euro vast te stellen op ongeveer 300 euro. Om dit te kunnen doen en deze maatregel te compenseren, worden de griffierechten voor vorderingen boven de 5.000 euro verhoogd.

Particulieren

Ook particulieren krijgen een kleine tegemoetkoming als zij willen vorderen. Voor hen worden de griffiekosten ook iets verlaagd. Namelijk van 226 euro naar 200 euro. Daarnaast kan de verlaging van de kosten voor ondernemers ook een positief effect hebben voor particulieren. Als particulieren een zaak omtrent een vordering verliezen van een ondernemer, dan worden zij veroordeeld tot vergoeding van de griffierechten van de ondernemer. Deze zullen nu dus lager zijn.